Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisne gliste
  • 07.10.2023. 18:00

Gliste nam svake godine osiguraju proizvodnju 140 milijuna tona hrane

Brojke pokazuju da njima možemo zahvaliti za 6,5 ​​posto žitarica i 2,3 posto mahunarki koje se uzgajaju diljem svijeta

Foto: AK grafika
  • 489
  • 74
  • 0

Na kišne gliste i njihov rad često zaboravimo, a upravo su one odgovorne za plodnost tla i na kraju za proizvodnju naše hrane.

Koliki je njihov značaj govore rezultati novog istraživanja u kome su znanstvenici s Državnog sveučilišta Kolorada kvantificirali rezultate rada ovih, kako ih nazivaju, inženjerima tla, organizmima koji ga oblikuju, objavio je Nature Communications.

Nevjerojatno korisne

Brojke pokazuju da njima možemo zahvaliti za 6,5 ​​posto žitarica i 2,3 posto mahunarki koje se uzgajaju diljem svijeta. Drugim riječima, gliste obrađujući tlo osiguravaju 140 milijuna tona prehrambenih usjeva godišnje. Tu količinu godišnje proizvede Rusija, četvrti svjetski proizvođač hrane.

Steven Fonte, voditelj istraživanja, rekao je: "Koliko ja znam, ovo je prvi pokušaj procjene vrijednosti glista u bioraznolikosti tla i to koliko nam daju na globalnoj razini." Istraživači su uvjereni da ćemo, na temelju ovih rezultata, bolje cijeniti bioraznolikost i koristiti manje kemikalija.

Koji je doprinos glista? 

Gliste doprinose zdravlju tla i biljaka na više načina. Osim što osiguravaju bolju strukturu, drže optimalnu ravnotežu vode i zraka te raspodjelu organskih tvari, one također pomažu biljkama da se bolje obrane od patogena te potiču proizvodnju hormona rasta. Prema nekim procjenama, mogu povećati ukupnu količinu biljaka i do 25 posto.

Tamo gdje koristimo i dodajemo manje kemikalija u tlo (bilo da se radi o pesticidima ili gnojivima), njihov blagotvorni učinak je veći, navode u istraživanju uz napomenu da se to posebno odnosi na južnu polutku, budući da je 10 posto usjeva u subsaharskoj Africi i osam posto u Latinskoj Americi povezano s njima.

"Upravljamo li našim tlima na održiviji način, možemo bolje iskoristiti pomoć koju nam osigurava biološka raznovrsnost i stvoriti održive agro ekosustave", dodao je Fonte.

Polovica živih bića na svijetu živi u tlu, o njima jedva da znamo, a dosad nismo ni vodili računa o pomoći koju nam pružaju. Sigurno je da su i mnogi drugi organizmi koji ondje žive izuzetno važni, poput mikrobnih zajednica - ali o njima znamo još manje.

Naslovna fotografija: Depositphotos/erix2005/schankz


Tagovi

Kišne gliste Proizvodnja hrane Plodnost zemljišta Inženjeri tla Bioraznolikost tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.