Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa mesa
  • 02.10.2023. 12:25

Godinama krali meso sa stočnog groblja, a najvjerojatnije ga i prodavali?

Istražne radnje u susjedstvu su u tijeku i one će pokazati gdje je takvo meso završavalo.

Foto: EFSA - ilustracija
  • 33.576
  • 3.457
  • 0

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u Subotici, u susjednoj Srbiji, uhitili su dvojac, B. S. (30) i D. P. (38) iz Subotice zbog sumnje da su počinili kazneno djelo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, stoji na njihovoj stranici.

Sumnja se da su sa stočnog groblja u tom gradu krali životinjsko meso koje nije za ljudsku upotrebu i koristili ga. 

Osnovno javno tužiteljstvo u Subotici je potvrdilo da su to radili proteklih četiri do pet godina, a da su ga najverojatnije i prodavali, prenosi subotica.com.

Meso su najverojatnije i prodavali (Foto: Nebojša Kostić - ilustracija)

Pronađeno meso upućeno je na vještačenje, kao i telefoni osumnjičenih radi utvrđivanja kontakata. Istražne radnje su u tijeku i one će pokazati gdje je meso crkotina završavalo. Za kazneno djelo za koje se terete određena je kazna od tri godine zatvora i novčana kazna.

Koliko je opasno?

Specijalistica opće prakse dr. Radmila Šehić naglasila je da je uginulo meso izvor mogućih brojnih bolesti, pa čak i onih koja traju desetljećima, prenio je Kurir.

"Odmah po uginuću, nekoliko sati potom, počinje proces razlaganja tkiva i mišića, kao i početak truljenja leša životinje. Konzument mesa nikada ne zna kada je koja životinja uginula i na koji način. Čovjek se oslanja pri kupovini na prethodnu provjeru od strane inspekcijskih službi. Međutim, događa se da se meso kupuje naslijepo, ili još gore kada ljudi naiđu na crkotinu, koriste je za hranu", navodi dr. Šehić.

Naglasila je da je uginula životinja mješavina truležnih bakterija, parazita, otrova i virusa koji napadaju samo beskrvno tkivo.

"Samim tim su izvor opasnosti po ljudsko zdravlje i život. Posebno je otporan parazit trihineloze, koji po konzumaciji zaraženog mesa napada novog domaćina i zadržava se u organima i tkivima desetljećima ugrožavajući čovjeka. U principu, tako upotrebljavano meso, iznutrice, kosti uginule životinje, čine otrov za organizam čovjeka, naročito što nisu dovoljno ni termički obrađena", naglasila je ona.


Tagovi

Krali meso Stočno groblje Krađa u Subotici Nije za upotrebu Meso sa stočnog groblja Prodavali škodljive proizvode Kazneno djelo


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva