Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništene masline
  • 08.11.2023. 15:00

Gore masline u Libanonu i Pojasu Gaze

U Libanonu je opožareno 40.000 stabala maslina, a u Pojasu Gaze ona se uzgaja na oko 4.400 hektara

Foto: Depositphoto/blackboard1965G
  • 332
  • 92
  • 0

Požari uzrokovani izraelskim granatiranjem u južnom su Libanonu uništili oko 40.000 stabala maslina, ali i stotine četvornih kilometara tla čime je zadan ozbiljan udarac njihovoj glavnoj poljoprivrednoj kulturi, piše Reuters

Naime, požari bukte svakodnevno otkako su libanonska šijitska skupina Hezbollah i Izrael počeli razmjenjivati ​​vatru nakon što je 7. listopada izbio rat između Izraela i vladajuće palestinske islamističke skupine Hamas u Pojasu Gaze.

Uništen i urod i stabla

"Četrdeset tisuća stabala znači 40.000 povijesti. Ljudi su duhovno povezani s maslinama. Naši su ih preci sadili, a mi ih danas gubimo", rekao je Reutersu ministar poljoprivrede Abbas Hajj Hassan.

Optužio je Izrael za izazivanje požara korištenjem granata koje sadrže bijeli fosfor za uništavanje šumskih područja koja bi borci Hezbollaha mogli koristiti kao zaštitu. Optužbe o korištenju ove vrste granata Izrael je odbacio. 

Podaci ministarstva poljoprivrede pokazuju da je tijekom borbe zabilježeno oko 130 požara u 60 sela i njihovoj okolici. Masline još nisu ubrane što znači da je uništen i ovogodišnji urod, ali i stabla od kojih su neka stara 200 godina. 

Proizvodnja maslina pokriva više od 20 posto poljoprivrednog zemljišta u Libanonu i osigurava prihod za više od 110.000 poljoprivrednika i uzgajivača. Poljoprivredni sektor u toj zemlji, iako doprinosi sa samo 7 posto BDP-a, vrlo je važan, posebno za siromašne. 

Nastradale i masline u Pojasu Gaze

Masline su nastradale i u samom Pojasu Gaze, gdje se ovim poslom bilo opasno baviti i prije početka rata jer su, piše news-24.fr, Izraelci uništavali nasade i krali urod.

Ministarstvo poljoprivrede utvrdilo da je pod ovom kulturom prošle godine bilo približno 4.400 hektara od kojih se može proizvesti 35.000 tona maslina.

U cijeloj Palestini godišnje se proizvede oko 100.000 tona, odnosno 20.000 tona ulja. 

"Ove godine je sezona slaba i oskudna", izjavio je Fayyad Fayyad, direktor Palestinskog vijeća za masline dodajući kako je prošla bila obilna. Proizveli su 36.000 tona u Pojasu Gaze. "Da nije bilo rata, u ovoj kampanji dobili bi 10.000 tona maslina, što je ekvivalent 2.000 tona maslinova ulja", zaključio je. 


Tagovi

Gore masline Pojas Gaze Libanon Uništene masline Rat na Bliskom istoku Bijeli fosfor Izrael


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje