Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krški pašnjaci
  • 21.11.2023. 12:40

Gotovo 12.000 ha krških pašnjaka brisano iz ARKOD-a, što nakon presude Visokog upravnog suda?

Upitali smo APPRRR što će biti sa spornim parcelama nakon donošenja presude. Evo što su nam odgovorili.

Foto: Leticija Hrenković (ilustracija)
  • 1.438
  • 110
  • 0

"Brisanje površina krških pašnjaka iz ARKOD-a nije povezano s donošenjem Odluke o pokretanju postupka prinudne naplate s osnove korištenja šumskog zemljišta evidentiranog u tom sustavu bez valjane pravne osnove, od 23. listopada 2020., kao i njezinim ukidanjem od strane Visokog upravnog suda Republike Hrvatske", odgovaraju nam iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na upit što sada kada je više od 500 stočara dobilo presudu u svoju korist. 

Visoki upravni sud presudio u korist krških stočara

Naime, ta Odluka Hrvatskih šuma, kako tvrde poljoprivrednici, dovela je i do toga da su kontrolori Agencije takve površine izbacivali iz ARKOD-a kao neprihvatljive, kažnjavali poljoprivrednike i pisali im naloge za povrat sredstava potpore.

I to unatoč činjenici da ih je upravo APPRRR poticala da te površine upišu u ovaj sustav evidencije korištenja poljoprivrednog zemljišta. 

Dokazi ili brisanje iz sustava

U odgovoru kojeg smo dobili, Agencija navodi da je poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske bilo moguće upisati bez dokaza o vlasništvu ili posjedu do 17. prosinca 2016. dok je za privatno isto bilo moguće do 6. lipnja 2019. i stupanja na snagu Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta.

Korisnik koji je imao tako upisano šumsko i poljoprivredno zemljište bio je dužan do 31. prosinca 2021. dostaviti dokaze ili dokaz da je pokrenuo postupak za rješavanje imovinsko pravnih odnosa, u protivnom je isto bilo brisano iz  sustava.

"Shodno navedenim odredbama iz ARKOD sustava brisano je 11.960.50 ha poljoprivrednog zemljišta evidentiranog pod vrstom uporabe krški pašnjak", opisuju. 

Pojašnjavaju da se upis provodi u njihovim podružnicama na temelju izjave poljoprivrednika o korištenju uz dokaze o vlasništvu ili posjedu te pomoću podataka iz Upisnika poljoprivrednika i fotointerpretacije površine na digitalnoj ortofoto karti (DOF-u). Dokazi su izvadak iz zemljišnih knjiga; izvadak iz katastra; ovjereni ugovori o: zakupu, prodaji, korištenju poljoprivrednog zemljišta izravnom pogodbom, privremenom korištenju, koncesiji, plodouživanju, osnivanju prava služnosti na šumi i/ili šumskom zemljištu, darovanju; rješenje nadležnog tijela; pravomoćna sudska presuda/odluka/nagodba i drugo.

Kažu i da se prilikom upisa pašnjaka i krških pašnjaka dodjeljuje koeficijent prihvatljivosti koji označava postotak prihvatljivosti predmetne parcele s obzirom na zastupljenost neprihvatljivih površina, a površina pašnjaka i krškog pašnjaka određuje se umnoškom ukupne površine parcele i koeficijenta prihvatljivosti definiranog Pravilnikom. Promjena dodijeljenog koeficijenta moguća je temeljem rezultata kontrole na terenu, brze terenske provjere i zanavljanja DOF-a.

"ARKOD podaci podložni su promjenama", ističu.

Razlozi promjene podataka u ARKOD-u 

One mogu biti inicirane kako od strane poljoprivrednika tako i od strane Agencije koja isto može učiniti u sljedećim slučajevima: prilikom zanavljanja DOF-a i ostalih prostornih podataka; na temelju rezultata administrativne kontrole, kontrole na terenu, brze terenske provjere; na temelju zapisnika/rješenja poljoprivredne inspekcije; na temelju administrativnih odluka; provedene vizualne provjere i rezultata kontrole kvalitete na temelju Sentinel satelitskih podataka dostupnih u okviru programa Copernicus i drugih satelitskih podataka.

Također i na temelju rezultata Sustava za nadzor površina (Monitoring) i propisom kojim se uređuje provedba intervencija za izravna plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja te na temelju rezultata stručnog nadzora uzgoja drvenastih kultura kratkih ophodnji u skladu s propisima kojima se uređuje osnivanje, uzgoj i korištenje tih kultura. 

Krški pašnjaci: Uz onu Visokog upravnog suda, stočarima stižu i presude s općinskih sudova

Napominju i da će predmetnu parcelu brisati ako vlasnik i/ili posjednik ili ovlašteno tijelo za raspolaganje poljoprivrednim i zemljištem u šumsko-gospodarskoj osnovi koje je u vlasništvu RH, obavijesti Agenciju da je njegovo zemljište bez suglasnosti upisano u ARKOD i pri tom dostavi potrebnu dokumentaciju.

Poslali su nam i podatke o ukupno prihvatljivim površinama evidentiranih krških pašnjaka u ovom sustavu sa stanjem na zadnji dan podnošenja Jedinstvenih zahtjeva od 2013. do 2023. 

"Iz prikaza je vidljiva dinamika promjene", zaključuju.  

Stanje na dan

Ukupna prihvatljiva površina krških pašnjaka (ha)

10.6.2013.

22.699.68

9.6.2014.

31.159.86

10.7.2015.

59.773.69

10.6.2016.

75.563.79

23.6.2017.

74.002.79

11.6.2018.

74.840.96

10.6.2019.

77.581.12

10.7.2020.

81.287.72

27.7.2021.

92.190.69

27.6.2022.

94.577.20

26.6.2023.

96.240.07


Tagovi

Krški pašnjaci ARKOD Presuda APPRRR Brisane parcele Visoki upravni sud


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja