Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 27.07.2024. 09:00

Grinje na grahu, tripsi na luku, pepelnica na tikvicama - neki su od štetnika kojima odgovara ovo vrijeme

Pojedini štetnici uživaju u toplom i suhom vremenu. Ubrzano se razvijaju grinje na grahu, lubenicama, tu su i tripsi na luku, savijač na breskvi, ali i pepelnica na krastavcima i drugim biljnim kulturama. Evo što napraviti

Foto: Shutterstock/Tomasz Klejdysz/mayk.75/Julie Vader/
  • 196
  • 38
  • 0

Toplinski val s izrazito visokim tropskim temperaturama, i dnevnim i noćnim, bez obzira na suho vrijeme, bez oborina, odgovaralo je pojedinim štetnicima. Zato bi pojedine uzgajane kulture trebalo pregledati kako bi se na vrijeme uočili insekti te spriječila mogućnost nastanka štete.

U ovakvim uvjetima može se očekivati ubrzan razvoj štetnika u biljnoj proizvodnji - ratarskoj, voćarskoj i povrtlarskoj.

Podizanje populacije grinja

Prvenstveno dolazi do naglog podizanja populacije grinja (koprivina grinja, crveni voćni pauk i hrđasta grinja) u usjevima soje, graha i drugih mahunarki, lubenice, tikvica, krastavaca, dinja, rajčica te u nasadu jabuka, krušaka, višanja.  

Cijeli ciklus njihovog razvoja se završava za samo 7 dana što rezultira velikom populacijom i većom mogućnošću za nastanak štete. Ratari na soji su ih već ranije uočili i na vrijeme suzbili. Oni koji tretman nisu odradili pravovremeno, imaju problem. List je znatno oštećen i kao takav ne može dovoljno ishraniti zrno soje u mahuni što će se odraziti na prinos. Grinje se javljaju svake sušne godine.  

Nastale štete od ovih kukaca se uočavaju na naličju i rubovima lista. Ako se na vrijeme ne primijete, njeno suzbijanje postaje otežano, a ponekad i nemoguće. Kada se uoče na samom početku, ponekad je dovoljno istretirati samo rubne krajeve parcele, kao što su ove godine mnogi proizvođači soje i odradili.

Kako primijeniti akaricide? 

Obično akaricidi slabije djeluju na jaja (ovicidno), a dobro na imago pa je potrebno tretman ponoviti nakon 3 do 7 dana od prve primjene.  S obzirom da se grinja nalazi i na donjoj strani lista, potrebno je utrošiti više otopine. 

Najviše se primjenjuje akaricid na bazi aktivne tvari abamektin, ali ona slabije djeluje ovicidno. Ona ima najširu registraciju za mnoge kulture dok su aktivne tvari fenpiroksimat, bifenazat, heksitiazoks, klofentezin, spirotetramat, acekvinocil, piridaben i tebufenozid registirane samo za pojedine kulture.

Tripsi na luku i breskvi

Tamo gdje je bila zakašnjela sadnja proljetnih lukova, dakle gdje on još nije izvađen iz zemlje, moguća je pojava tripsa, jer visoke temperature ubrzavaju njihov razvoj i povećavaju populaciju.

Ova štetočina je sitna i pregled bi bilo dobro vršiti lupom/povećalom radi lakšeg uočavanja. Također, trips se u ovom razdoblju može naći i na breskvi pa bi i njih trebalo redovno nadzirati.

U borbi protiv grinja i ušiju mogu pomoći češnjak i ljuti začini

Na tržištu je mali broj insekticida koji dobro djeluju na ovog štetnika, a jedan od njih je Laser (a.t. spinosad) koji se primjenjuje u povrćarskim i voćarskim kulturama te na ukrasnom cvijeću kod kojeg je učestala.

Američki cvrčak, savijač, pepelnica

Toplo i suho vrijeme pogoduje i cikadama (cvrčcima) koje se u ovo vrijeme mogu javiti na naličju lista vinove loze te je vinograde potrebno redovno pregledati. Pojava američkog cvrčka na vinovoj lozi može uzrokovati zlatnu žuticu koja se vrlo brzo širi i može ozbiljno ugroziti vinograde, ako se pravovremeno ne djeluje.

Ovo vrijeme pogoduje razvoju savijača pa je preporuka redovnog pregleda i preventivne primjene insekticida u nasadu šljive, jabuke i breskve.

Osim štetnika ovakve prilike odgovaraju pepelnici pa tako preventivno treba tretirati kulture koje su sklone ovom oboljenju kao što su: lubenica, tikvice, krastavac, dinja, mrkva, jabuka, vinova loza, pojedine vrste cvijeća i drugo.

Pepelnica i plamenjača: Kako ih prepoznati, prevenirati i suzbiti širenje?

S obzirom da su mnoge kulture koje smo naveli u tijeku sazrijevanja, treba obratiti pažnju na karencu te pesticide upotriebiti u skladu s upustvom proizvođača.


Tagovi

Grinje Grinje na soji Akaricidi Tripsi na luku Tripsi na breskvi Cikade Pepelnica Savijač


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.