Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cyber kriminal
  • 10.08.2024. 18:00

Hakeri upali u sustav švicarskog farmera, posljedica mrtva krava i tele

Mljekar iz Hagendorna postao je meta hakerskog napada koji ne samo da je paralizirao njegove računalne sustave već je imao kobne posljedice i za jednu od njegovih životinja

Foto: Shutterstock/Anton Havelaar (ilustracija)
  • 184
  • 36
  • 0

Ni farmeri nisu sigurni od cyber napada, pokazuje slučaj u Švicarskoj. Proizvođač mlijeka iz Hagedorna, Vital Bircher, na svojoj je koži iskusio kako se moderna tehnologija može vrlo brzo pretvoriti u katastrofu, piše švicarski Luzerner Zeitung

Hakeri su se infiltrirali u njegov kompjuterski sustav te tako onemogućili robota za mužnju u prikupljanju vitalnih podataka o njegovim kravama.

Tražili otkupninu

Bio je to napad ransomwareom, vrstom virusa (malware), koja korisniku blokira pristup računalu i od njega zahtijeva plaćanje otkupnine. Cyberkriminalci su u ovom slučaju tražili 10.000 dolara (oko 9.150 EUR) za dešifriranje podataka, no Bircher je oklijevao udovoljiti tom zahtjevu. 

"Podatak o količini proizvedenog mlijeka prvotno je ocijenjen kao prihvatljiv. Uz to, robot za mužnju nastavio je raditi i bez pristupa računalu ili mrežnoj vezi, što je omogućilo nastavak mužnje krava“, rekao je Bircher.

Smrtni ishod za jednu kravu

Iako je robot za mužnju nastavio funkcionirati izvan mreže, ključni vitalni podaci o kravama više nisu bili dostupni. To je dovelo do tragičnog događaja.

Mljekar zbog nedostajućih podataka nije mogao na vrijeme prepoznati da je steona krava u nevolji. Tele u utrobi je uginulo, a krava je na kraju morala biti eutanazirana.

Iako su hakeri otišli praznih ruku, financijski učinak napada mljekara je koštao preko 6.400 eura, uglavnom uzrokovan veterinarskim troškovima i kupovinom novog računala.


Tagovi

Cyber napad Ransomware Napad na farmu Moderna tehnologija Hakeri


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lepota prirode i moj ljubimac #Ruralfoto #životinje #priroda