Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 11.08.2023. 18:00

Hoće li izvješće američkog ministarstva poljoprivrede promijeniti cijene žitarica?

Koliko će večerašnje prognoze utjecati na cijene žitarica i uljarica?

Foto: Martina Pavlović
  • 3.761
  • 194
  • 0

Kada je u pitanju globalno tržište žitarica svi očekuju izvješće američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) koje će biti večeras objavljeno. Sve zanima kakve su prognoze globalne žetve i kako će to ujeicati na tržište. Očekuje se da će korekcija cijena na niže biti blaga. Do kraja ovog tjedna nije bilo značajnih poremećaja.

U Europskoj uniji manji prinosi pšenice

Na pariškom Matifu danas u 14 h za tonu pšenice je trebalo pripremiti 235,25 eura. Postoje očekivanja da će globalna proizvodnja biti niža nego prošle sezone i to bi moglo pogurati cijenu iznad 300 eura/t. Strategie Grains je ponovo snizila svoju mjesečnu prognozu proizvodnje krušne pšenice u Europskoj uniji. Za 1,5 milijuna tona prinos je manji nego što se očekivalo u srpnju kada su prognoze bile 124,7 milijuna tona.

Cijene padaju zbog pristizanja visoke ponude iz crnomorske regije. Dodatno je cijene snižavao izostanak napada na luke u Ukrajini i Rusiji, što je omogućilo izvoz. Cijena kukuruza je pala na 222,75 eura/t, dok je uljana repica nakon ovotjednog pada porasla na 465 eura/t.

Cijena pšenice na čikaškom CBoT-u je pala na 213,35 eura/t. Za tonu kukuruza treba izdvojiti 173,21 euro/t. Kada je u pitanju soja cijena ugovora za studeni je u padu i bila je 472,37 eura/t. U prošlom tjednu u inozemstvo je izvezen 1,5 milijun tona soje, što je obuhvatilo i 407.000 tona iz zaliha.

Ukupna količina bila je u gornjem rasponu tržišnih očekivanja od 300.000 do 1,8 milijuna tona.


Tagovi

Matif CBoT Cijena žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.