Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 08.08.2023. 15:00

Hoće li manjak brodova dovesti do poskupljenja žitarica?

Eskalacija sukoba, raskid crnomorskog sporazuma, visoke stope osiguranja i potraga za brodovima. Hoće li doći do poskupljenja žitarica na globalnoj razini?

Foto: Depositphoto/KoliadzynskaIryna
  • 2.165
  • 137
  • 0

Nedostatak brodova u Rusiji i manja potražnja zapadnih trgovaca za ruskim žitaricama povećala je troškove transporta, piše Reuters podsjećajući da je, nakon što su odbili obnoviti crnomorski sporazum, Vladimir Putin, predsjednik Rusije, obećao da će rusko žito zamijeniti ukrajinsko u pošiljkama za Afriku.

Ukrajinci su na blokadu dogovora odgovorili napadima dronova na ruski naftni tanker i ratni brod u pomorskoj bazi Novorosijsk.

Iako izvoz poljoprivrednih dobara ne podliježe direktnim europskim i američkim sankcijama, Moskva kaže da su ograničenja stavljena na bankarstvo i ruske pojedince te naveli da postaoje skrivene sankcije na trgovinu hranom.

Eduard Zernin, šef ruske unije izvoznika žitarica, naveo je da potencijalno pogoršanje i skrivene sankcije mogu dovesti do povećanja troškova transporta i osiguranja što će se odraziti na cijene pšenice i drugih žitarica na svjetskom tržištu. Već sada dovode do upotrebe starih i manjih brodova kojima upravljaju manje poznati brodski operateri i postavlja se pitanje mogu li izdržati rekordni tempo izvoza.

Naime, lani je Rusija izvezla rekordnu količinu pšenice na brodovima iznajmljenim od međunarodnih kompanija i trgovaca, a svjetske kuće više im ne pomažu u rješavanju pitanja transporta.

Visoke stope osiguranja i potraga za brodovima

Izvoz je i dalje velik, ali se u posljednje vrijeme oslanjaju i na flotu starijih brodova iz Turske i Kine. Zahtjevi za brodovima su se udvostručili na 257 u srpnju u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, prema podacima pomorske platforme Shipfix koja okuplja stotine dionika na tržištu.

Podaci ne pokazuju koliko je zahtjeva ispunjeno, niti koji su brodari bili uključeni, no danski Norden i dvije druge zapadne brodarske grupe su odbile suradnju s Rusijom još u veljači 2022. godine.

Bez uspostavljanja crnomorskog koridora, i Rusija i Ukrajina upozorile su u srpnju da bi se brodovi mogli tretirati kao legitimni vojni ciljevi. Osiguranje za one koji idu u ruske crnomorske luke trenutno košta više i do 10.000 dolara ili oko 9.097 eura dnevno za ruske terete nego za terete koji napuštaju luke iz Bugarske i Rumunjske. Crno more ostaje kritično područje za ruski izvoz, dok su druge lokacije složenije i skuplje.

Rusko ministarstvo poljoprivrede predviđa da će izvoz žitarica pasti za oko 8 posto tijekom sezone 2023./24. u odnosu na prošlogodišnji maksimum od 60 milijuna tona. Izvoz pšenice će biti nešto manji, 44 do 45 milijuna tona, rekao je Zernin, u skladu s procjenama Međunarodnog vijeća za žitarice. Objavili su i plan izgradnje flote od 61 novog broda. Ruskim izvoznicima su potrebna 34 broda za žitarice nosivosti 60.000 tona i 27 brodova kapaciteta 40.000 tona, priopćilo je ministarstvo u prosincu. 


Tagovi

Rusija Ukrajina Crnomorski dogovor Izvoz žitarica Izvoz pšenice Brodovi Crnomorske luke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled