Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 06.08.2023. 15:00

Hoće li rumunjska luka moći izdržati priljev ukrajinskih žitarica?

Vremenski uvjeti smanjuju prinos suncokreta. U Rumunjskoj litra suncokretovog ulja 2,74 eura. Ispred luke dugi redovi kamiona.

Foto: Depositphoto/sandsun/ilustracija
  • 476
  • 32
  • 0

U svjetlu najnovijih događaja oko crnomorskog sporazuma postavlja se pitanje hoće li rumunjska luka Konstanca moći podržati izvoz ukrajinskih žitarica, piše portal Agri. Tome treba dodati izvješće Europske komisije i stanje u Rumunjskoj.

Hitne mjere obuzdavaju poskupljenja

U svom najnovijem izvješću EK ispituje kvalitetu usjeva i klimatske izazove s kojima se suočavaju poljoprivrednici. Do revidiranja prognoze prinosa je došlo zbog suše u velikim dijelovima zapadne, centralne i sjeverne Europe, kao i istočne Rumunjske. Loši vremenski uvjeti su smanjili izglede za proizvodnju suncokreta u ključnom proizvođaču Rumunjskoj, što je imalo utjecaj na domaće tržište.

Tamošnje udruženje za zaštitu potrošača je objavilo podatke da je krajem srpnja litra suncokretovog ulja u poznatom trgovačkom lancu u Bukureštu koštala 2,74 eura. Vlast je morala poduzeti hitne mjere jer se mali broj Rumunja uspijeva izboriti sa stalnim povećanjem cijena hrane. Na snagu je 30. srpnja stupila uredba o ograničenim cijenama hrane. Prihod koji ostvaruju prerađivači ne može prema važećim računovodstvenim propisima premašiti 20 posto troškova proizvodnje proizvoda, što uključuje direktne i indirektne troškove.

Trgovačka marža može iznositi najviše pet posto nabavne cijene, plus operativni troškovi. Za trgovce na malo trgovačka marža može iznositi najviše 20 posto nabavne cijene, na koju se dodaju direktni i indirektni troškovi trgovca.

Konstanca opterećena ukrajinskim izvozom

Nakon što se Moskva prošlog mjeseca povukla iz međunarodnog sporazuma koji je omogućio Kijevu da izveze oko 36 milijuna tona žitarica kroz svoje crnomorske luke, sada se očekuje da će luka Konstanca igrati još važniju ulogu u transportu ukrajinskog žita. Postavlja se pitanje hoće li moći izdržati takav pritisak.

"Trenutno se grade objekti kako bi vlakovi koji koriste veći ukrajinski kolosijek mogli prebaciti svoj teret u rumunjski željeznički sustav. Radovi bi trebali biti gotovi za nekoliko tjedana", rekao je Dan Dolgin, direktor lučkih operacija. Dodao je da Konstanca sada ima više željezničkih linija nego prošle godine. Ulazi u lučki prostor su pod pritiskom, posebno oni predviđeni za kamione. Oko same luke se stvaraju dugi redovi kamiona koji su najviše natovareni ukrajinskim žitom.

Početkom tjedna cijene žitarica za isporuku u luku Konstanca bile su: krušna pšenica 225 eura/t, stočna pšenica 218, kukuruz 200, ječam 193 eura/t i suncokret 420 dolara/toni ili 383,46 eura/t.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Luka Konstanca Crnomorski ugovor Ukrajinsko žito Suncokret Cijena ulja Rumunjska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.