Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o obnovi prirode
  • 12.07.2023. 11:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK hrvatskim europarlamentarcima: Glasujte protiv Zakona o obnovi prirode

Podrška Zakonu je protivna interesima hrvatskog sela i poljoprivrede, ribarstva i proizvodnje hrane, naglašavaju iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: HPK/Copa Cogeca
  • 431
  • 49
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora poslala je dopis u ime OPG-ova svim našim zastupnicima u EU parlamentu pozivajući ih da danas glasaju protiv Zakona obnovi prirode. Poručuju kako je svaki glas protiv od izuzetne važnosti.

"Podrška Zakonu je protivna interesima hrvatskog sela i poljoprivrede, ribarstva te proizvodnje hrane, zbog čega još jednom apeliramo na naše zastupnike u EU parlamentu, da daju svoj jasan doprinos i podršku u očuvanju naše poljoprivrede i ribarstva", naglašavaju iz HPK. 

Glasanje se održava danas, a prema riječima predsjednika Komore Mladena Jakopovića, ukoliko ta Uredba bude izglasana negativne posljedice za hrvatsku poljoprivredu bit će vrlo snažne te će ugroziti ionako krhku proizvodnju. 

Odbijanje Uredbe o obnovi prirode Fred Matić drži Pirovom pobjedom, naši ribari - odahnuli

Podsjećaju da je Europska komisija u lipnju 2022. predložila ovaj Zakon budući da je više od 80 posto europskih staništa u lošem stanju. U prijedlogu se navodi da bi države članice trebale obnoviti najmanje 30 posto područja u svojim kopnenim, obalnim i slatkovodnim ekosustavima, kao i morskim ekosustavima do 2030., a 60 posto do 2040. i 90 posto tog područja do 2050. godine. Prijedlog uredbe nije dobio potrebnu većinu na Odboru Europskog parlamenta za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane u lipnju pa će eurozastupnici u srijedu prvo glasati o tome hoće li odbaciti Komisijin prijedlog u cijelosti. 

"Naše stajalište je da je Republika Hrvatska do sada dala veliki doprinos obnovi prirode i bioraznolikosti, te bi svaki dodatni doprinos bio samo dodatno smanjenje izuzetno male produktivnosti i vodio u kontraefekt kroz povećanje CO2 u vidu transportnog zagađenja", istiću dodajući da je evidentno da isto neće doprinijeti obnovi prirode, posebice što imamo više od 38 posto površina pod Natura područjima.

Podrška prosvjedima EU poljoprivrednika 

Drže i da bi ova Uredba potaknula smanjenje domaće proizvodnje te donijela još veću ovisnost od uvoznih poljoprivrednih proizvoda i hrane općenito.

Navode i da su dali podršku prosvjedima EU poljoprivrednika koji su se jučer održali. Dvadeset nacionalnih izaslanstava poljoprivrednika u Strasbourgu je prosvjedovalo protiv glasanja o Zakonu o obnovi prirode. Na prosvjedima je bilo preko 300 prosvjednika i 50 traktora iz 20 različitih država članica, a predstavnici krovnog udruženja EU poljoprivrednika, čiji je HPK član, Copa i Cogeca jasno su poručili: "Da, farmeri su prvi u redu za obnovu prirode, ali ne, mi ne možemo to učiniti s prijedlogom kako je predstavljen na plenarnoj sjednici u Strasbourgu"

Istaknuli su i da je mala vjerojatnost da će ciljevi postavljeni u Zakonu biti postignuti. "Neće biti pobjednika za ovu inicijativu, ali bi moglo biti mnogo gubitnika u našim ruralnim područjima, počevši od najmanjih i najkrhkijih gospodarskih struktura- posebice poljoprivrednika. Ovo je razlog zašto su svi poljoprivrednici, prisutni od Irske do Finske u Strasbourgu, digli svoj glas i poručili kako je ovakav prijedlog neprovediv i stoga ga treba vratiti predlagačima na doradu“, poručili su iz Copa Cogece. 


Tagovi

Zakon o obnovi prirode EU Parlament HPK Dopis zastupnicima Glasujte protiv Mladen Jakopović Prosvjed Copa Cogeca


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled