Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predan zahtjev
  • 04.07.2024. 09:00

HPK podnijela zahtjev za oznakom "Dokazana kvaliteta" u proizvodnji gljiva

Važno je da se sve faze proizvodnje gljiva moraju odvijati u istoj državi, a detaljan opis postupka uzgoja i na koje se vrste primjenjuje, pojašnjen je u objavljenoj specifikaciji

Foto: Depositphotos/studio_diva.mail.ru (ilustracija)
  • 115
  • 36
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) predala je zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta" koji se odnosi na sektor proizvodnje gljiva

Naime, kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, specifikacija se primjenjuje na sljedeće vrste gljiva: bijeli šampinjoni, smeđi šampinjoni, bukovača, shiitake, jablanovača, kraljevska bukovača.

Važno je da se sve faze proizvodnje gljiva moraju odvijati u istoj državi. Beru se u skladu s unutarnjom kontrolom proizvođača, a čuvaju se u zakonom propisanim hladnim prostorima na temperaturi od minimalno 2°C do maksimalno 7°C.

"Nakon što se pripreme za tržište, moraju biti svježeg izgleda te se dostavljaju unutar 48 sati. Da bi se osigurala kvaliteta, prijem i sortiranje ne vrši se samo na osnovi količine nego prema kalibru i senzorskim svojstvima", pojašnjeno je.

Cjelovitu Specifikaciju s posebnim karakteristikama proizvoda te cijelim postupkom uzgoja možete pogledati ovdje.

Poručuju kako je na razini poljoprivrednog gospodarstva proizvođač dužan voditi evidenciju o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

"Ovom Specifikacijom proizvođači i skupina proizvođača uspostavljaju više tržišne standarde od propisanih, dodatnu transparentnost i sljedivost podrijetla tijekom cijelog uzgojnog procesa kao i jačanje povjerenja potrošača, osiguravanjem redovitih i neovisnih kontrola svih dionika u lancu uključenih u sustav", poručuju iz ministarstva.


Tagovi

Predan zahtjev Dokazana kvaliteta Hrvatska poljoprivredna komora Ministarstvo poljoprivrede Šumarstva i ribarstva


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.