Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje kuge
  • 01.11.2023. 10:40
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK poziva svinjogojce da daju prijedloge za osmišljavanje mjera pomoći

Poljoprivrednici bi se trebali snažnije okupiti i institucionalno organizirati kroz HPK, kako bi bili dovoljno glasni te aktivno sudjelovali u sprječavanju budućih katastrofa, kazao je Mladen Jakopović.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
  • 3.594
  • 470
  • 1

Još tri dana, točnije do 4. studenoga u e-savjetovanju nalaze se tri programa potpore radi ublažavanja posljedica od afričke svinjske kuge. Podsjeća na to Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), koja priopćenjem medijima poziva svinjogojce da se aktivno uključe u osmišljavanje mjera i davanje sugestija, s ciljem iznalaženja najboljih rješenja.

Osam milijuna eura bit će osigurano za potporu proizvodnom potencijalu,  očuvanje proizvodnje prasadi i ublažavanje gubitaka u objektima za klanje i preradu.

U e-savjetovanju su tri programa potpore za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge

"Od izuzetne je važnosti da se proizvođači, koji su članovi Odbora za svinjogojstvo HPK, kao i svi drugi proizvođači aktivno uključe u davanje sugestija kako bi se izradili učinkoviti programi koji će maksimalno pomoći proizvođačima koji su ugroženi ovom situacijom“, izjavio je Mladen Jakopović, predsjednik Komore.

Kažu i da je prema zahtjevu Odbora za svinjogojstvo HPK i Saveza svinjogojaca, Ministarstvo poljoprivrede osiguralo tijekom kolovoza dva programa pomoći za uzgajivače svinja u vrijednosti  od12,5 milijuna eura. Uz to, tražena je potporu za ponovno pokretanje djelatnosti kao i za izgubljenu dobit proizvođačima iz kategorije 3 i 4, odnosno da im se osigura rasplodni materijal, kada se ostvare uvjeti proizvodnje. S Europskom komisijom se pregovaralo da se omogući izmjena Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike uz mogućnost financiranja obnove gospodarstva s intenzitetom potpore do 100 posto.

Povoljniji krediti za obrtna sredstva

Podsjećaju da je Ministarstvo 26. listopada isplatilo novi krug potpora za 74 uzgajivača svinja. Ukupni iznos isplaćenih potpora je 562 milijuna EUR, čime je do danas ukupno isplaćeno 3,9 milijuna eura za 633 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih svinja. U pripremi je sljedeći krug isplata za novih 270 uzgajivača kojima su uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge svinje usmrćene ili su uginule.

"Od početka krize HPK je tražila da se što je moguće prije nadomjeste krmačama i tovljenicima ona gospodarstva kod kojih je utvrđena ASK, te da se pripremi model tipskih objekata za takva manja gospodarstva, gdje isti ne bi imali dodatnih troškova za svakog posebno. Jasno smo istaknuli kako je potrebno pronaći sredstva za takav ograničeni poziv“, rekao je Jakopović te dodao da su zatražene i odgode plaćanja kredita HBOR-a i HAMAG-BICRO, te su osigurani povoljniji uvjeti u novopokrenutoj kreditnoj liniji namijenjenoj financiranju obrtnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju i preradu.

Prilagođen je minimalni iznos kredita s dosadašnjih 100.000 na 25.000 EUR kako bi kreditna linija bila dostupna većem broju krajnjih primatelja. Resorno ministarstvo je donijelo odluku o smanjivanju minimalnog iznosa kredita koji se može dodijeliti u okviru financijskog instrumenta namijenjenog financiranju likvidnosti poduzetnika u poljoprivredi i preradi čije je poslovanje narušeno posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

Najnižim iznosom kredita, koji sada iznosi 25.000 EUR, osigurava se kontinuitet u financiranju potreba za obrtnim sredstvima većem broju krajnjih primatelja, koji mogu realizirati do najviše dva kredita ukupne vrijednosti od 250.000 EUR, naglasili su iz HPK.

Izjdnačavanje naknade za eutanazirane i svinje koje idu na klanje

Komora je također zatražila izjednačavanje naknade za eutanazirane svinje i naknade za svinje koje idu na klanje. Zbog ubrzavanja procesa eutanazije i sprečavanja širenja bolesti tražili su aktivaciju jama "grobnica“ za svako gospodarstvo ili zajedničke za nekoliko gospodarstava, a da se vlasnicima isplati naknada u visini cijene zbrinjavanje.

Dali su podršku provedbi rigoroznijih mjera smanjenja broja divljači, kako bi se smanjila opasnost od širenja zaraze i uništavanja poljoprivrednih nasada te traži od Ministarstva i odgovornih služba strogu kontrolu provedbe Naredbe koja to propisuje.

S obzirom da su brojni svinjogojci ujedno i ratari, osigurana je isplata 10,6 milijuna EUR za pomoć ratarima zbog poremećaja na tržištu, što iznosi 135 EUR za 30 hektara. Otvorene su i kreditne linije HBOR-a za kreditiranje jesenske sjetve s kamatom od 0,5 posto, a HPK je tražila dvije godine odgode te pet godina plaćanja.

U priopćenju medijima HPK ističe da aktivno prati stanje sa svinjskom kugom od 2018. godine. Podsjećaju da su organizirali okrugli stol na Odboru za poljoprivredu Hrvatskog sabora, na kojoj su stručnjaci iz drugih država te Copa-Cogeca organizacije prezentirali rješenja za prevenciju i ublažavanje posljedica svinjske kuge.

Poljoprivrednici bi se trebali organizirati kroz HPK 

Kažu i da reakcije nakon izbijanja bolesti na žalost, ne mogu puno pomoći, ali uključivanje u pravo vrijeme, sudjelovanje u aktivnostima i izradama propisa, prije nego se nešto dogodi mogu biti od životne važnosti.

"Poljoprivrednici bi se trebali snažnije okupiti i institucionalno organizirati kroz HPK, odnosno odbore komore, kako bi u pravo vrijeme dobili sve informacije i bili dovoljno glasni te aktivno sudjelovali u sprječavanju svih mogućih budućih katastrofa. S obzirom na trenutnu globalnu i nacionalnu situaciju to je danas potrebno još i više nego ranije”, zaključak je Hrvatske poljoprivredne komore.


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Ministarstvo poljopriverde HBOR ASK Programi potpore svinjogojcima Mladen Jakopović


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.