Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sektorski izazovi
  • 12.09.2024. 16:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK traži kapitalna ulaganja do 200 tisuća eura i rješavanje problema u svinjogojstvu

Hrvatska poljoprivredna komora apelira na promjene u Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike kako bi se osigurao dugoročan razvoj sektora.

Foto: shutterstock/Aleksandar Malivuk
  • 360
  • 39
  • 0

Predsjednici sektorskih odbora Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) održali su sastanak na kojem su iznijeli ključne probleme u domaćoj poljoprivrednoj industriji, ističući potrebu za kapitalnim ulaganjima i novim preradbenim kapacitetima.  

Jačanje domaće proizvodnje

Kažu, na sastanku održanom 11. rujna, zaključeno je kako će nastaviti tražiti kapitalna ulaganja do 200 tisuća eura uz 40-postotno sufinanciranje, s naglaskom na jačanje domaće poljoprivredne proizvodnje i ublažavanje posljedica suše i nevremena.

"Potrebna su nova ulaganja, ali i sustavno rješavanje problema prekomjernog uvoza koji prijeti tržištu. Aktivno ćemo uključiti članstvo kako bi se što više poljoprivrednika angažiralo oko ključnih odluka", izjavio je Mladen Jakopović, predsjednik HPK-a. 

U sklopu aktivnosti, također apeliraju na promjene u Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) kako bi se osigurao dugoročan razvoj sektora.  

Najavili su i da Odbor za svinjogojstvo organizira sastanak proizvođača svinja i okrugli stol koji će se održati sutra, 13. rujna, u sklopu 31. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu. 

Ključne teme sastanka uključuju investicije u nove i postojeće farme te osnovno stado kako bi se osigurala proizvodnja dovoljne količine prasadi za tov. Razgovarat će se i o unaprjeđenju organizacije u sektoru, rješavanju problema s klanjem i marketingom svinjetine, te tipskim objektima kao rezultatu zaštite od afričke svinjske kuge. 

ASK, divlje svinje i nepoštivanje pravila 

"Pitanja rizika povezanih s divljim svinjama i nepoštivanjem pravila uzgoja također će biti na dnevnom redu. Poseban fokus bit će na poboljšanju genetskog potencijala kroz zamjenu postojećeg osnovnog stada, kao i na novim modelima potpore za uzgoj autohtonih pasmina i proizvodnju zaštićenih proizvoda", ističu. 

Na sastanku će govoriti savjetnik za stočarstvo iz HAPIH-a, dr. Davora Pašalića, koji će predstaviti aktualne modele organizacije proizvodnje, te doc. Borisa Lukića s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, koji će izložiti nove uzgojne programe. 

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedit će okrugli stol i rasprava na kojoj će osim Pašalića i Lukića, sudjelovati  Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK i Mladen Pavić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

Mladen Jakopović Hrvatska poljoprivredna komora HPK Davor Pašalić Boris Lukić Antun Golubović Mladen Pavić HAPIH


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.