Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vukova
  • 13.05.2024. 20:20

HPK zabrinuta zbog najavljenog glasovanja u EU oko zaštite populacije vukova?

Iz Hrvatske poljoprivredne komore ističu kako vukovi u Hrvatskoj posljednjih godina čine ogromnu gospodarsku štetu poljoprivrednicima, jer su sve češći napadi na stoku.

Foto: Depositphotos/Iliuta
  • 394
  • 36
  • 0

"Hrvatska poljoprivredna komora izražava svoju zabrinutost što će predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na predstojećoj sjednici Coreper -Odbora stalnih predstavnika vlada država članica Europske unije, koja se održava 15. svibnja, dati svoj glas za povećanje populacije vukova u EU", priopćila je HPK, dodajući da oni u Hrvatskoj posljednjih godina čine ogromnu gospodarsku štetu poljoprivrednicima, jer su sve češći napadi na stoku.

To je, ističu, suprotno interesima hrvatske poljoprivrede, zbog čega će HPK pozvati poljoprivrednike na mini prosvjede narednih dana.  

Pojašnjavaju kako je informacija došla danas do njih, da će se 15. svibnja glasati o ovoj temi te da za sada Republika Hrvatska ne može podržati prijedlog Europske Komisije da se popis priloga Bernske konvencije za uklanjanje populacije vukova iz strogo zaštićene faune promijeni u zaštićenu Obrazloženje je, dodaju, da se tema još uvijek razmatra unutar Radne skupine Vijeća za bioraznolikost, kao i na nacionalnoj razini - u konzultacijama s stručnjacima nadležnog ministarstva te da postoji zabrinutost zbog ponuđenih argumenata zbog činjenice da trenutno znanje o populacijama vukova nije na istoj razini u EU.

Pozivaju Vladu da uvaži interese hrvatske poljoprivrede

"Iz hrvatskog Ministarstva gospodarstva i smatraju da stanje znanja o populacijama vukova nije dovoljno jer njihovo praćenje nije potpuno uspostavljeno u nekim biogeografskim regijama", stoji u priopćenju. Ističu kako je hrvatska populacija vukova važan dio dinarskih i balkanskih populacija koje se protežu preko nacionalnih granica u zemlje izvan EU u kojima nije uspostavljeno praćenje situacije i/ili je nacionalni status populacija nepoznat ili se lov dopušta te da Hrvatska pažljivo razmatra prijedlog Europske komisije.

Pojeo vuk magare: Kako do zajedničkog rješenja za zaštitu stoke, ali i divljih zvijeri?

Hrvatska bi, naglašavaju, željela vidjeti rezultate tih izvješća Direktive 2025. godine prije nego što poduzme ikakve korake u vezi s prijedlogom uklanjanja populacija vukova s popisa strogo zaštićene faune.

Smatraju kako su naši poljoprivrednici razočarani stavom Ministarstva gospodarstva koje se na ovaj način oglušilo na probleme terena i sektora. Ističu kako je to nedopustivo te da su nedavno na Sajmu poljoprivrede u Gudovcu na okruglom stolu pod nazivom "Pojeo vuk magare" s predstavnicima spomenutog Ministarstva zaključili kako imaju zajednički interes te kako je zaštita ljudi i poljoprivrede od prioritetnog interesa: "Zbog ovog neusklađenog stava s hrvatskim poljoprivrednicima prisiljeni smo pozvati ih na prosvjed te pozivamo Vladu RH da prije glasovanja razmotri još jednom ovaj stav koji je protivan interesu stočarstva te uvaži interese domaće poljoprivrede", poručili su iz HPK.


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Zaštita populacije vukova Hrvatska poljoprivreda Napadi vukova na stoku Europska komisija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.