Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija
  • 28.08.2024. 10:30

Hrvatica u švicarskoj tehnološkoj tvrtki koja pomaže proizvođačima hrane

Ideja je da se u manje od sat vremena sazna što je stvarni sadržaj nekog proizvoda, sadržava li viruse i je li u pitanju prijevara, ispričala nam je Sanja Fabrio te otkrila razloge poskupljenja kakaovca.

Foto: Vedran Stapić
  • 132
  • 16
  • 0

Na Svjetskom kongresu agrarnih novinara koji se prošli tjedan održao u Švicarskoj, upoznali smo Sanju Fabrio, Hrvaticu koja radi za inovativnu tehnološku tvrtku koja pomaže proizvođačima hrane.

Rođena Osječanka završila je Ekonomski fakultet i već 30 godina živi u Švicarskoj. Prethodno je radila u multinacionalnoj kompaniji u duhanskoj industriji, nakon čega je počela raditi s novoosnovanim tehnološkim tvrtkama.

"Otvorila mi se jedna nova vizija biznisa i na koji način možemo pomoći poljoprivrednicima i proizvođačima hrane kroz inovativna rješenja. Svoj posao radim s dušom i srcem" kazala nam je na početku razgovora ova simpatična predstavnica hrvatske dijaspore.

Broj poljoprivrednika u Švicarskoj smanjuje se i unatoč izdašnim potporama

Sanja je u rukama držala malu napravu koja nam je privukla pažnju. Riječ je, kazala nam je, o portabilnom laboratoriju koji se koristi u različitim tvornicama i plantažama od biljne do stočarske proizvodnje u zemljama svijeta.

Primjena u biljnoj i stočarskoj proizvodnji

Taj mini priručni laboratorij može detektirati viruse, bakterije, GMO, te provjeravati autentičnost organskog proizvoda i i nedozvoljene supstance, na osnovu brze DNK analize.

"Ideja je da se u vrlo kratko vrijeme na licu mjesta, u pravilu manje od jednog sata, otkrije radi li se o virusu, stvarnom sadržaju, autentičnoj deklaraciji, te je li u pitanju prijevara", rekla je Sanja Fabrio iz švicarske tvrtke SwissDeCode i naglasila da njihov uređaj koriste svi oni kojima vrijeme do laboratorijskih nalaza traje predugo.

Tvrtka SwissDeCode sudjelovala je na Svjetskom kongresu agrarnih novinara u Interlakenu - IFAJ 2024.

Tvrtka je osnovana 2016. godine u Lausanni ciljem da pomogne poljoprivrednicima i prerađivačima hrane da naprave proizvod koje je siguran za konzumaciju.

Njihov aparat bazira se na DNAFoil tehnologiji koja omogućava autentifikaciju sastojaka izravno na farmi, a koriste ga poljoprivrednici, prehrambena industrija te institucije za sigurnost hrane.

Zamolili smo Sanju da nam navede nekoliko primjera kao se koristi njihov proizvod, a ona je istaknula njegovu veliku primjenu u mljekarskom sektoru i to u detekciji A2 mlijeka.

Naime, A1 i A2 mlijeko razlikuju se po vrsti proteina beta-kazeina koji se nalazi u mlijeku. Ova razlika potiče od genetske varijacije u kravama koje proizvode mlijeko.

A2 mlijeko sadrži protein koji je sličniji onome u majčinom mlijeku, te ovaca i koza, a smatra se da je lakše probavljivo od A1 mlijeka koje je uobičajeno kod krava u Europi.

Kada kupac želi provjeriti o kojem je mlijeku riječ u nekoj pošiljci, to može učiniti vrlo brzo.

"S ovim uređajem farmer može potvrditi i certificirati mlijeko kao čisto A2 mlijeko na farmi prije nego ga preda u tvornicu, a prerađivač potvrditi vrstu mlijeka u cisterni, prije slanja na odgovarajući proizvodnu liniju", rekla je Sanja.

 A2 mlijeko sadrži samo A2 beta-kazein protein, koji je sličniji onome u mlijeku ljudi, ovaca i koza, a mnogi ga smatraju lakšim za probavu.

Kada govorimo o biljnoj proizvodnji, testom se brzo na polju može utvrditi ima li, primjerice, kakaovac neki virus, što je pogotovo važno u slučaju višegodišnjih sistemskih virusa biljke, te u rasadnicima i kod prodaje sjemena, navodi Fabrio.

"Naši kupci često traže autentifikaciju robe koju kupuju, primjerice je li u pitanju GMO kukuruz, švicarski grujere, basmati ili obična riža i slično", ističe Fabrio.

Finalni proizvod na zahtjev klijenta

Zanimalo nas je koliko košta njihov uređaj, pa smo upitali Sanju o čemu ona ovisi.

"Cijene variraju ovisno o vrsti testa i potrebama kupaca. Mi smo biotehnološka firma koja prilagođava tehnologiju brzog testiranja sastojka ili biljke koja se testira, te mjestu korištenja testa. Uređaj košta oko 8.500 EUR, a cijena testa ovisi o vrsti i drugim parametrima koje žele koristiti", navela je predstavnica ovog švicarskog start-upa.

Za zemlje poput Gane i Obale Bjelokosti interesantan je test na vrlo zarazan virus kakaovca za kojega nema lijeka i koji uništava cijela polja u nekoliko godina, te je jedan od osnovnih razloga za vrtoglavi rast cijene kakaovca na svjetskom tržištu.

Test koji pokriva cijelu plantažu i otkriva zarazu prije nego su simptomi vidljivi košta 120 EUR. Ovisno o tome što klijent traži, prema zahtjevima razvijaju finalni proizvod.  

"Testiranje je vrlo jednostavno i imate rezultat za manje od sata. Nikakvo znanje nije potrebno prethodno, priprema uzoraka je jednostavna i brza", istaknula je Fabrio, direktorica komercijalnog razvoja tvrtke SwissDecCode.


Tagovi

Sanja Fabrio Mini laboratorij SwissDeCode Provjera autentičnosti hrane IFAJ 2024 Švicarska Start-up


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žurim da prva zaplivam #RuralFoto #životinje