Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budućnost poljoprivrede
  • 09.09.2024. 13:20
  • Budimpešta

Hrvatska poljoprivredna komora: Budući ZPP mora imati veći proračun

"Mora se smanjiti administrativno opterećenje, dok proizvodnja hrane mora biti dio nacionalno sigurnosnih politika", rekao je predsjednik HPK Mladen Jakopović na sastanku predstavnika poljoprivrednika, koji je organizirala Mađarska poljoprivredna komora

Foto: HPK
  • 1.028
  • 73
  • 0

"Mi i dalje inzistiramo da budući ZPP mora imati veći proračun, te da moraju biti jednaki održivi standardi proizvodnje za robu iz trećih zemalja. Isto tako, mora se smanjiti administrativno opterećenje, dok proizvodnja hrane mora biti dio nacionalno sigurnosnih politika", izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Rekao je to na stastanku predstavnika poljoprivrednika, koji je organizirala Mađarska poljoprivredna komora (NAK) u Budimpešti kako bi se definirale buduće smjernice za ZPP nakon 2027., a koji je održan nakon objave izvješća o budućnosti EU poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Naime, u HPK-ovom priopćenju stoji kako je strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede EU-a, pokrenut u siječnju 2024., novi forum čiji je cilj oblikovati zajedničku viziju poljoprivrede EU. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen primila je 4. rujna 2024. završno izvješće o strateškom dijalogu o budućnosti poljoprivrede EU.

Izvještaj može biti samo početni nacrt

Ističu kako je Jakopović izrazio zabrinutost vezano za samu metodologiju provedbe strateškog dijaloga. Naglasio je kako izvještaj može biti samo početni nacrt, podloga komunikacije o strateškoj viziji poljoprivrede, ali nikako ne i strateška vizija.

Također je podsjetio, objavljeno je iz HPK, na ciljeve postavljene Ugovorom iz Rima 1957. godine, među kojima su povećanje poljoprivredne produktivnosti, osiguranje adekvatnog životnog standarda za poljoprivrednu zajednicu, stabilizacija tržišta, dostupnost poljoprivrednih proizvoda te razumna cijena opskrbe za potrošače. 

"Ovi ciljevi, postavljeni nakon rata i ekonomske krize, ciljali su na uspostavljanje mira u EU, a i danas moraju ostati prioritet", priopćili su.


Tagovi

HPK Hrvatska poljoprivredna komora Mladen Jakopović Proračun ZPP Budućnost EU poljoprivrede


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Brođanačka princeza #RuralFoto #selo