Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 03.10.2023. 15:00

I dalje se pregovara o uvozu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Do 2. listopada ukupni izvoz ukrajinskih žitarica od početka sezone iznosi 6,676 milijuna tona, dok je u istom razdoblju godinu dana ranije bio 8,997 mil. t

Foto: Depositphotos/alivio
  • 777
  • 107
  • 1

Prvog dana listopada iz Ukrajine je izvezeno samo 7 tisuća tona žitarica, od čega 5 pšenice i 2 kukuruza, izvijestila je tamošnja služba za medije Ministarstva agrarne politike pozivajući se na podatke Državne carinske službe, piše APK. 

Općenito, do 2. listopada ukupni izvoz ukrajinskih žitarica od početka sezone iznosi 6,676 milijuna tona, dok je u istom razdoblju godinu dana ranije bio 8,997 mil. t.

Dvije zemlje popuštaju mjere?

Na ovu količinu zasigurno utječu ograničenja uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, a kojega je uvelo pet susjednih zemalja - Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Slovačka i Poljska. Potonja je, zbog situacije sa žitaricama prije dva tjedna čak zaprijetila kako neće više isporučivati oružje Ukrajini. 

Od zrna do trilera: Pljuštale prijetnje iz Ukrajine i Poljske, smiruju li se tenzije oko žitarica?

Ministar agrarne politike i prehrane Ukrajine Mikola Solski izjavio je kako neke istočnoeuropske zemlje već dogovaraju plan izdavanja dozvola za poljoprivredne proizvode, misleći na Rumunjsku i Bugarsku dok s ostale tri još uvijek pregovaraju. 

Bugarska zabranjuje uvoz suncokreta

No, Bugarska ne odustaje od zabrane uvoza suncokreta do kraja studenog ove godine, izjavio je ministar poljoprivrede Bugarske Kirilo Vatev tijekom jučerašnjeg internetskog sastanka sa Solskim, objavljeno je na stranicama bugarskog ministarstva.

"Nakon tog razdoblja na snazi ​​će biti režim izdavanja dozvola za izvoz suncokreta, pšenice, kukuruza i uljane repice u skladu s dogovorenim planom između Ukrajine i Europske komisije", dodao je ministar koji je Skolskog upoznao i sa zabrinutosti bugarskih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača u vezi s uvozom nekih drugih vrsta prehrambenih proizvoda - rafiniranog i nerafiniranog suncokretovog ulja, mlijeka u prahu, meda, šećera i smrznutih malina.

"Vrlo je važno razgovarati o svim problemima koji pogađaju naše poljoprivredne proizvođače i zajednički pronaći rješenja", istaknuo je.

Sastali se Zelenski i von der Leyen

U ponedjeljak su se sastali i ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te razgovarali o mogućim alternativnim "koridorima" za izvoz žitarica. 

Ured Zelenskog priopćio je da su se on i von der Leyen također složili da će održati "konstruktivan dijalog" o naporima da se ukinu ograničenja koje su uvele susjedne države.


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Ukrajinske žitarice Ukrajinske uljarice Ograničenje uvoza Volodomir Zelenski Pet zemalja Pregovori Ursula von der Leyen


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.