Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osuđen poljoprivrednik
  • 25.01.2024. 18:00

Ide u zatvor zbog ilegalnog uzgoja zaštićene sorte rajčice

Sud je izrekao novčanu i kaznu zatvorom. Genetski test je bio presudan u otkrivanju ilegalnog uzgoja.

Foto: Depositphotos/Valentyn_Volkov
  • 2.098
  • 317
  • 0

Prizivni sud Catanie, grada na Siciliji, potvrdio je prvostupanjsku presudu izrečenu talijanskom poljoprivredniku kojom je osuđen na godinu dana zatvora i plaćanje kazne od 15.000 eura zbog nezakonitog uzgoja zaštićene sorte rajčice, piše fhalmeria

Slučaj je pokrenuo Ured za borbu protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva na biljni materijal (AIB), na osnovi žalbe koju je podnijela tamošnja financijska policija. 

Uzgoj bez dokumentacije

Ilegalno razmnožene biljke rajčice u četiri različita staklenika otkrila je policijska istraga. Genetski test koji je proveo službeni talijanski laboratorij, potvrdio je njihovu genetsku usklađenost sa zaštićenom sortom.

Optuženi poljoprivrednik, navode, nije imao dokaze odnosno odgovarajuću dokumentaciju kojom bi potvrdio zakonito porijeklo biljaka rajčice, a što je i rezultiralo prvostupanjskom presudom na sudu u Raguzi.

Nespolna reprodukcija

Ignacio Giacchi, direktor AIB-a, izrazio je zadovoljstvo, ističući da žalbena presuda predstavlja važnu prekretnicu za zaštitu prava biljnih oplemenjivača u kaznenom postupku. Naglasio je da se, prema tamošnjem Kaznenom zakonu, nezakonitim i kaznenim djelom smatra i uzgoj patentirane sorte putem nespolnog razmnožavanja (reznicama), odnosno reprodukcija bez odobrenja vlasnika.

Ne zna se o kojoj je patentiranoj sorti riječ. 


Tagovi

Italija Osuđen poljoprivrednik Zaštićena sorta Genetski test Ilegalno uzgajanje Zakon


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB