Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrbovečka pera
  • 28.06.2024. 16:00
  • Zagrebačka, Vrbovec

Imamo 49. proizvod zaštićenog naziva u EU - Vrbovečka pera

Ovaj specijalitet ma dugu tradiciju proizvodnje, a njezina se receptura prenosi s koljena na koljeno, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. Jeste li je probali?

Foto: Facebook/Vrbovečka pera
  • 100
  • 17
  • 0

Hrvatska je dobila 49. proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. "Vrbovečka pera" zaštićena su oznakom zajamčenog tradicionalnog specijaliteta, objavila je danas Europska komisija. 

"Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije te zaštićen na području cijele Europske unije. Ovaj EU znak, koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. 

Inače, postupak zaštite naziva pokrenula je PERA - udruga proizvođača tradicijskog proizvoda koja je Ministarstvu podnijela zahtjev za zaštitu.

Ističu kako njena posebnost leži u tome što se priprema od dizanog tijesta, a nadjev isključivo od tradicionalnih sastojaka, svježeg kravljeg sira i vrhnja, koji su proizvedeni na tradicionalan način, jaja i soli s dodatkom kukuruznog brašna ili kukuruzne krupice. Postoji i slatka varijanta, u čiji se u nadjev dodaje žlica šećera. Okruglog je oblika, mirisa tipičnog za svježi sir i vrhnje i svježe pečeno dizano tijesto. Ima blago slan i blago kiseo okus, dok je slatka varijanta blago slatkog i blago kiselog okusa. Tijesto mora biti žarko pečeno, fine teksture i meko na zagriz. Tijesto i nadjev nadopunjuju se i čine skladnu cjelinu okusa.

Ovaj specijalitet ma dugu tradiciju proizvodnje, a njezina se receptura prenosi s koljena na koljeno. Priču o njoj prenose žene koje pripremaju nekadašnja tradicionalna jela na kulinarskoj smotri "Kaj su jeli naši stari" koja se tradicionalno održava u Vrbovcu.

Specifikaciju proizvoda "Vrbovečka pera" možete pogledati ovdje.


Tagovi

Zaštićen proizvod EU oznaka Vrbovečka pera Zajamčeno tradicionalni specijalitet


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.