Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klorpirifos
  • 12.12.2023. 09:00

Inicijativa Zdrava budućnost djece upozorava na štetnost klorpirifosa

Slogan inicijative "Kao odgovornost. Kao prioritet.", kažu, odražava odlučnost da podignu svijest o ovoj ozbiljnoj prijetnji i istaknu odgovornost prema zdravlju djece. Najavljuju i brojne aktivnosti.

Foto: Depositphotos/worledit
  • 883
  • 103
  • 0

Novu inicijativu "Zdrava budućnost djece", koja ima za cilj upozoriti na ozbiljnost prisutnosti klorpirifosa u okolišu, s posebnim naglaskom na hrani koju konzumiraju naši najmlađi, predstavio je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. 

Njihova reakcija proizlazi iz vijesti koja je odjeknula kroz medije krajem prošlog mjeseca, otkrivajući da je u hrvatskim mandarinama pronađen zabranjen pesticid klorpirifos, o čijoj se štetnosti očitovao veliki broj znanstvenih studija te zbog kojih je konačno zabranjen u travnju 2020. u cijeloj Europskoj uniji.

Slogan inicijative "Kao odgovornost. Kao prioritet.", kažu, odražava odlučnost Centra da podigne svijest o ovoj ozbiljnoj prijetnji i istakne odgovornost prema zdravlju djece.

Fokusiraju se na edukaciju i informiranje javnosti o negativnim učincima klorpirifosa na neurološki razvoj nerođene djece.

Edukativne radionice i predavanja 

Njihove aktivnosti uključuju organizaciju edukativnih radionica, virtualnih predavanja stručnjaka, kampanja putem društvenih medija te suradnju s relevantnim organizacijama i stručnjacima. Također, planiraju uspostaviti dijalog s državnim službama kako bi iznijeli informacije dobivene iz istraživanja i studija o štetnosti ovog pesticida. 

"Očekujemo da će naša inicijativa rezultirati stvaranjem platforme gdje građani, roditelji i stručnjaci mogu zajedno raditi na stvaranju okoline koja je sigurna za buduće generacije", napomenuli su. 

Klorpirifos nedavno je nađen u mandarinama (Foto: Depositphotos/2735369.mail.ru)

Ističu da se unatoč zabrani spomenute aktivne tvari u cijeloj EU, ona i dalje neprimjereno pojavljuje u našem okolišu. Stoga je misija inicijative informirati javnost o opasnostima tog pesticida, pridavajući poseban značaj hrani koja je namijenjena najosjetljivijem dijelu našeg društva.

"Štetnost klorpirifosa nije zanemariva. Znanstvene studije povezuju ga s ozbiljnim poteškoćama u razvoju kod djece, uključujući poremećaje u razvoju mozga, hiperaktivnost, poremećaje hormonskog sustava, zaostajanje u rastu i smanjeni kvocijent inteligencije", navode iz Centra. 

O primjeni i zabrani

Naime, u zemljama gdje je i dalje dopušten, klorpirifos se obično primjenjuje prskanjem na usjeve u tekućem obliku, koristeći prskalice ili raspršivače, čime se ravnomjerno raspoređuje po biljkama. Primjena ovog insekticida često se događa tijekom vegetacije, kada su štetnici najaktivniji i predstavljaju prijetnju usjevima.

Često se koristi u poljoprivredi za suzbijanje različitih štetnika, uključujući gusjenice, kukce, grinje i druge insekte. Kako bi se povećala učinkovitost, njegova primjena često se ponavlja prema potrebi tijekom vegetacijske sezone.

Radi se o pesticidu koji se u Hrvatskoj kao i u nekim drugim zemljama legalno upotrebljavao od 2006. godine i postao jedna od najiskorištenijih kemikalija za zaštitu usjeva, voća i povrća. Točnije, od 2006. zabranjen je za tretiranje voća i povrća u većini zemalja EU, osim u Švedskoj, Finskoj, Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Irskoj, Latviji, Litvi, Sloveniji i Hrvatskoj.

Zbog klorpirifosa u mandarinama Državni inspektorat podnosi prekršajne prijave

Prema uredbi o zabrani Europske komisije, sve članice su 16. siječnja 2020. bile obvezne oduzeti odobrenje sredstvima za zaštitu bilja koja sadrže klorpirifos s rokom zbrinjavanja zaliha do 16. travnja iste godine. Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je njihovu registraciju na našem području i dopustilo je da se zalihe distribuiraju još iduća dva mjeseca, a primjenjuju do tog 16. travnja 2020.. Ujedno, 16. veljače iste godine zabranjen je uvoz voća i povrća u EU i iz trećih zemalja u kojima se nalazi sporni pesticid.

Djelovanje inicijative

Inicijativa Zdrava budućnost djece nastala je kao reakcija Centra za nestalu i zlostavljanu djecu na pojavu zabranjenog pesticida na području Republike Hrvatske. Okupljaju stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja, nutricionizma, agro biotehnike i drugih relevantnih disciplina s ciljem ukazivanja na ovaj ozbiljan problem i stvaranja okruženja za zdravu budućnost djece. "Ona je naša odgovornost i prioritet", napominju. 

"Pozivamo javnost da nam se pridruži u ovoj važnoj borbi za zdraviju budućnost naše djece. Pridružite nam se u širenju informacija i aktivnom zalaganju za promjene. Budimo zajedno u podizanju svijesti i postavljanju njihova zdravlja kao apsolutnog prioriteta. Vaša podrška je ključna jer svako dijete zaslužuje priliku za sretnu i zdravu budućnost", poručili su.

Budućnost djece odgovornost je svih nas, poručuju predstavnici inicijative (Foto: Depositphotos/shalamov)

Informacije o njihovom djelovanju možete pronaći na ovoj web stranici.


Tagovi

Klorpirifos Pesticidi Inicijativa Zdravlje djece Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Zdrava budućnost djece


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Ul. bana Josipa Jelačića 83, 31220 Višnjevac, Hrvatska
tel: +385 31 272 943, e-mail: info@cnzd.org web: https://cnzd.org/