Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moslavačka salama
  • 14.05.2024. 15:00

Inicijative za brendiranje Moslavačke salame ima, koji su daljnji koraci?

"Zbog dobrog geografskog položaja i okolišnih uvjeta te znanja proizvođača, ali i raspoloživog stočnog fonda, postoji veliki potencijal za proizvodnju Moslavačke salame", rekao je izv.prof.dr.sc. Ivica Kos na održanom sastanku.

Foto: Hrvatski sabor
  • 296
  • 49
  • 0

Jučer se, 13. svibnja, u Hrvatskom saboru razgovaralo o inicijativi za brendiranje Moslavačke salame. Sastanak je održala predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir s članovima Udruge Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine "Zlatna šnita" iz Potoka na kojemu su uz njih bili i predstavnici Agronomskog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede i Grada Popovače, stoji u priopćenju.

Petir je istaknula kako uz zaštitu, treba razmišljati i o modelima uključivanja ove delikatese u lokalnu gastro ponudu, vinske ture i ruralni turizam. Dodala je kako je u ovaj postupak potrebno uključiti sve zainteresirane proizvođače i jedinice lokalne samouprave s područja cijele Moslavine, koja se kao regija proteže na tri županije.

"Zbog velikog odaziva proizvođača na salamijade koje smo organizirali, osnovali smo Udrugu kojoj je cilj izraditi recept za Moslavačku salamu, brendirati ju, te time očuvati tradiciju njene proizvodnje i osigurati njenu prepoznatljivost na tržištu", rekao je Valentino Florijanović, predsjednik Udruge, a s njim su se složili potpredsjednik Udruge Barnimir Gregurek i tajnik Vladimir Florijanović.

Dokumentaciju dostaviti Ministarstvu poljoprivrede

U priopćenju stoji kako je izv.prof.dr.sc. Ivica Kos rekao da zbog dobrog geografskog položaja i okolišnih uvjeta te znanja proizvođača, ali i raspoloživog stočnog fonda, postoji veliki potencijal za njenu proizvodnju. Dodao je kako je proizvođače potrebno usmjeravati prema registraciji/odobravanju objekata za proizvodnju. Njegovo mišljenje, napominju, dijeli i izv.prof.dr.sc. Ivan Vnučec koji je podsjetio da su u aktivnosti njene zaštite većim dijelom uključeni mlađi proizvođači, što je, zbog očuvanja ruralnih područja potrebno vrednovati.

avsdc
Marijana Petir s predstavnicima Udruge, Agronomskog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede i Grada Popovače

Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede, rekao je kako nakon izrade Specifikacije kvalitete, Udruga mora odlučiti koju vrstu zaštite želi za svoj proizvodi te radi li se o zaštiti na nacionalnoj razini ili europskoj razini. Podsjetio je, ističu, da proizvođači moraju biti registrirani pri Upravi za veterinarstvo, a Udruga mora okupljati 50 posto i više registriranih proizvođača tog proizvoda za koji se traži zaštita.

S načelnicom Sektora za kvalitetu hrane Sanjom Kolarić Kravar pozvali su predstavnike Udruge da kao nositelji zaštite dostave potrebnu dokumentaciju Ministarstvu poljoprivrede, koje je nadležno za postupak registracije i podsjetili kako je prepoznatljivost moguće osigurati i kroz Nacionalni sustav kvalitete "Dokazana kvaliteta", koji jamči da se radi o hrvatskom proizvodu.

Sudionici su na sastanku ukazali na potrebu za osiguranje financijskih sredstava za nabavku komora za zrenje i komora za čuvanje proizvoda. Složili su se da je prvi korak prema zaštiti izrada projektnog zadatka od strane Agronomskog fakulteta, zatim osiguranje financijske potpore od strane lokalne i regionalne samouprave i same Udruge za provođenje postupka zaštite, izrada Specifikacije kvalitete te pokretanje postupka zaštite posredstvom Ministarstva poljoprivrede, stoji u priopćenju.


Tagovi

Marijana Petir Moslavačka salama Brendiranje Moslavačke salame Zlatna šnita Valentino Florijanović


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.