Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan žena
  • 08.03.2024. 07:30

Investirajte u žene, ubrzajte napredak

Žene troše oko tri puta više vremena na neplaćeni rad od muškaraca, a ako bi te aktivnosti pretvorili u novčanu vrijednost, činile bi više od 40 posto BDP-a

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 448
  • 100
  • 0

Danas je Međunarodni dan žena, a ove se godine obilježava pod temom "Investirajte u žene: Ubrzajte napredak".

Svijet se suočava s mnogim krizama, od geopolitičkih sukoba do naglog porasta razine siromaštva i značajnog utjecaja klimatskih promjena. S ovim se izazovima možemo nositi samo uz osnažene žene, poručuju na stranicama Ujedinjenih naroda te dodaju da se na taj način mogu potaknuti promjene i ubrzati prijelaz prema zdravijem, sigurnijem i pravednijem svijetu za sve.

Neplaćeni rad vrijedi 40 posto BDP-a

Ako se trenutni trendovi nastave, do 2030. godine više od 342 milijuna žena i djevojčica moglo bi živjeti u ekstremnom siromaštvu. Uzimajući u obzir njihove potrebe i prioritete, vlade moraju financirati rodnu ravnopravnost te povećati ulaganja u osnovne usluge i socijalnu zaštitu.

Donositelji politika također moraju uvažiti, prepoznati i uzeti u obzir doprinos žena ekonomijama diljem svijeta, kako putem plaćenog, tako i neplaćenog, najčešće nevidljivog rada u kućanstvima. Žene troše oko tri puta više vremena na neplaćeni rad od muškaraca, a ako bi te aktivnosti pretvorili u novčanu vrijednost, činile bi više od 40 posto BDP-a.

Ključne u poljoprivrednoj proizvodnji

Treba napomenuti da su upravo žene ključne u poljoprivrednoj proizvodnji, bilo da se radi o biljnom uzgoju, stočarstvu ili preradi hrane. Stoga im treba omogućiti pristup obrazovanju, tehničkim resursima i financijskim sredstvima te  zemljištu. 

Žene često imaju bolji uvid u lokalne ekosustave i tradicionalno održive prakse poljoprivrede. Njihovo osnaživanje može potaknuti primjenu održivih metoda uzgoja, smanjenje negativnih utjecaja na okoliš i poboljšanje otpornosti na klimatske promjene.

Također, investiranje u žene u poljoprivredi potiče razvoj poduzetništva i inovacija u sektoru, odnosno ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta u ruralnim područjima.


Tagovi

Dan žena Neplaćeni rad Žene u poljoprivredi Rodna ravnopravnost Pristup obrazovanju Razvoj poduzetništva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobra paša #RuralFoto #proizvodnja