Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ARKOD
  • 31.10.2023. 11:15

Ipak bez brisanja iz ARKOD-a? Ministarstvo donijelo izmjene Pravilnika

U javnom savjetovanju su izmjene i dopune Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta

Foto: Nedjeljko Jusup (ilustracija)
  • 10.531
  • 563
  • 0

U javno savjetovanje pušten je prijedlog o izmjenama i dopunama Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta. 

Njime se, navodi Ministarstvo poljoprivrede, produljuje rok sa 31. prosinca 2023. na 31. prosinca 2024. do kojeg poljoprivrednik koji ima upisano zemljište u ARKOD bez dokaza o vlasništvu ili posjedu, a koje nije u vlasništvu Republike Hrvatske, treba dostaviti dokaz o vlasništvu/posjedu ili dokaz da je pokrenuo postupak za rješavanje imovinsko pravnih odnosa, kako isto ne bi bilo brisano iz tog sustava.

"Prijedlogom se omogućuje upis u ARKOD sustav parcela maslinika s površinom jednakom ili većom od 0,005 ha", objašnjavaju navodeći da će se na taj način u sustav moći upisati veliki broj jako malih površina maslinika koje su karakteristične za značajan dio poljoprivrednih gospodarstava na otocima i jadranskom dijelu Hrvatske koja se bave ovim uzgojem, kao što je omogućeno za male parcele pod staklenicima/plastenicima, vinogradima i iskrčenim vinogradima.

Na popisu za brisanje iz ARKOD-a je 247 korisnika, što im je činiti?

Podsjećaju i da je 1. kolovoza 2023. stupio na snagu Pravilnik o Upisniku maslinika (Narodne novine, br. 85/23) kojim se uspostavlja elektronička baza podataka o maslinicima, proizvodnji maslina i maslinovog ulja te stanju zaliha ovog ulja.

"Omogućavanjem upisa u ARKOD i parcela maslinika s površinom manjom od 0,05 ha ali jednakom ili većom od 0,005 ha uspostavit će se cjelovita elektronička baza točnih i vjerodostojnih podataka o maslinicima upisanim u Upisnik maslinika, koja će predstavljati analitičku osnovu za unapređenje stanja u tom sektoru", ističu dalje. 

Cjeloviti tekst izmjena Pravilnika pronađite ovdje

Kažu i da se prijedlogom propisuje da Agencija za plaćanja može, prilikom promjena u ARKOD-u koje inicira poljoprivrednik te promjena koje inicira APPRRR zatražiti dostavu geotagiranih fotografija u svrhu dokazivanja prihvatljivosti ARKOD parcele ili kod promjene vrste uporabe već upisanog zemljišta. 

Savjetovanje je otvoreno do 30. studenog 2023.


Tagovi

ARKOD Javno savjetovanje Brisanje iz ARKOD-a Izmjene Pravilnika Dokaz o vlasništvu/posjedu Produljen rok


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).