Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 02.11.2023. 18:00

Istraživanja pokazuju da je smrtnost djece od raka u Brazilu povezana s uzgojem soje?

Brazilski poljoprivrednici su se udaljili od bavljenja stočarstvom i proteklih godina se posvetili uzgoju soje, što je značilo povećanje upotrebe raznih kemikalija, prvenstveno glifosata

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 840
  • 187
  • 2

Pesticidi koji se koriste u uzgoju soje mogli bi biti povezani sa smrtnošću djece od tumora u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču ove ratarske kulture, sugerira istraživanje objavljeno u zborniku radova američke Nacionalne akademije znanosti PNAS. Istraživači su otkrili korelaciju između uzgoja soje i smrti od leukemije među djecom u ovoj državi.

Udaljili se od stočarstva 

Brazilski poljoprivrednici su se udaljili od bavljenja stočarstvom i proteklih godina se posvetili uzgoju soje, što je značilo povećanje upotrebe raznih kemikalija, prvenstveno glifosata. Rezidue ovih sredstava završavaju u vodotocima i predstavljaju potencijalnu opasnost koja doprinosi smrti djece od tumora. Procijenjeno je da samo polovica obitelji koje žive u ovom području ima pristup vodi iz bunara, dok se ostali oslanjaju na površinsku vodu koja je često kontaminirana.

Istraživanje je bilo fokusirano na smrtne slučajeve mlađih od 10 godina, a koji su bili posljedica tumora. Obrađeni su zdravstveni podaci od 2008. do 2019. godine, razdoblju kada se povećao uzgoj u regijama Cerrado i Amazon. Površina pod ovom kulturom se u Cerradu utrostručila s pet milijuna hektara u 2000. na 15 mil. ha u 2019. U Amazoniji je povećanje bilo dvadeset puta, jer su se površine za uzgoj povećale s 0,25 milijuna na pet mil. ha.

Još nema dogovora oko produljenja odobrenja za glifosat

U radu se ističe da je ekspanzija povezana s prenamjenom pašnjaka, a ne krčenjem autohtonih šuma. Ova konverzija je oblik intenziviranja, jer govedarska proizvodnja koristi relativno malo inputa, posebno u smislu pesticida, dok je upotreba inputa za proizvodnju soje velika.

Što dalje od bolnice, veća smrtnost

Rezultati pokazuju da je 123 djece umrlo od akutne limfoblastne leukemije uzrokovane proizvodnjom soje tijekom desetljeća. Za objašnjenje smrtnosti uzeli su dva faktora: blizina rijekama i udaljenost bolnica u kojoj su liječeni.

Otkriveno je da je ova bolest, koja se može izliječiti, izazvala najveću smrtnost kod onih koji su bili udaljeni od bolnica više od 100 km. Pokazali su i snažnu vezu između dolaska visokointenzivne poljoprivrede u regiju i štetnih ishoda po zdravlje ljudi. Kombinacija ograničenog nadzora, ograničenog pristupa zdravstvenoj zaštiti, sustava poljoprivredne proizvodnje koji se brzo razvija i nove kemijske tehnologije treba biti upozorenje regijama u sličnim fazama intenziviranja poljoprivrede, upozoravaju.  


Tagovi

Brazil Glifosat Smrtnost djece Tumori kod djece Kancerogeni pesticidi Uzgoj soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.