Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Anketni upitnik
  • 01.08.2023. 13:30

Istraživanje o korištenju satelitskih tehnologija u domaćem agraru

Ispuni anketu i pomozi ispitati razinu primjene satelitskih tehnologija u domaćoj poljoprivredi. Anketa je anonimna, a za ispunjavanje je potrebno 4 do 5 minuta

Foto: Đ. Lalić
  • 2.367
  • 209
  • 0

Satelitski servisi danas obuhvaćaju različite alate za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, počevši od uštede vremena do raspoloživosti velikog broja podataka o trenutnom stanju usjeva što omogućuje pravovremeno odlučivanje o potrebnim agrotehničkim zahvatima.

Iskoristivost ovih usluga, naravno pored kvalitete, ovisi o vrsti i opsegu poljoprivredne proizvodnje, potrebi proizvođača i agronoma da koriste ove tehnologije, te o opremljenosti, motiviranosti i spremnosti svih dionika za upotrebu digitalnih tehnologija.

Želimo evaluirati trenutno stanje i pomoći u realizaciji upotrebe digitalnih tehnologija, stoga provodimo anketu kojom želimo ispitati razinu primjene satelitskih tehnologija u proizvodnji na poljoprivrednim gospodarstvima, kao i zainteresiranost naših poljoprivrednika za iste.

Dodatno, želimo jasnije odrediti trenutnu i potencijalnu ulogu agronoma u upotrebi satelitskih te općenito digitalnih tehnologija.

Anketni upitnik namijenjen je proizvođačima bez obzira na razinu i vrstu njihovog obrazovanja, te agronomima bez obzira na njihovu trenutnu zaposlenost, posjedovanje OPG-a i vrstu poljoprivredne djelatnosti kojom se bave ili se trenutno ne bave.

Sastoji se od pitanja koja se odnose na socio-demografske karakteristike proizvođača i agronoma, te na primjenu satelitskih tehnologija u proizvodnji. Anketa je anonimna, a za ispunjavanje je potrebno 4 do 5 minuta. Možete ispuniti ispod ili otvoriti putem sljedeće poveznice: Anketni upitnik.

Upotreba satelitskih servisa u agraru

Upotrebom satelitskih servisa moguće je pratiti stanje usjeva u realnom vremenu i detektirati određena stanja, npr. suficit ili deficit vode u tlu, uočiti pojavu štetnika, korova i bolesti, usporediti razinu ishranjenosti usjeva na određenom dijelu površine i na temelju uočenog pravovremeno reagirati. Posljedično, možemo očekivati postizanje većeg prinosa. Također, moguće je odrediti optimalan trenutak za sjetvu, gnojidbu, primjenu pesticida, žetvu/berbu i druge agrotehničke zahvate.

Satelitski servisi danas, osim fotografija visokih rezolucija, pružaju mogućnost „zoniranja“ proizvodnih površina što se uz odgovarajuću mehanizaciju može koristiti u preciznoj poljoprivredi s ciljem optimizacije proizvodnje i smanjenja troškova. Vrlo značajan alat kod satelitskih servisa su vegetacijski indeksi koji poljoprivredniku pružaju informaciju o trenutnom stanju usjeva na proizvodnoj površini. Vegetacijski indeksi ukazuju na eventualne promjene usjeva kao posljedicu biotskih ili abiotskih utjecaja.

Meteorološki podaci obuhvaćaju arhivske i prognozne podatke o temperaturama, oborinama, vlažnosti zraka i vjetrovima, a povezivanje s lokalnim meteorološkim postajama (uređajima) povećava preciznost podataka.

Svojim odgovorima pomažete provođenje istraživanja, a rezultati istog biti će osnova razvoja pomoći procese digitalne tranformacije HR agrara.


Tagovi

Digitalizacija poljoprivrede Sateliti Anketa Istraživanje Anketni upitnik


Autor

Vinko Božić

Više [+]

Agronom ratarskog smjera iz Baranje i projektni asistent Centra primijenjenih bioznanosti Lanac zdrave hrane iz Osijeka s diplomom FAZOS-a


Partner

SatelitFoto@AgroRH

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr web: http://www.agroklub.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]