Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi u poljoprivredi
  • 23.08.2024. 17:00

Ivan Malić: Ključni problem hrvatske poljoprivrede je produktivnost, europski okvir je rješenje

Prelazak iz jednog sustava upravljanja u drugi ostavio je poljoprivredu na "vjetrometini". Dok su poljoprivrednici u zapadnoj Europi imali iza sebe dugu obiteljsku tradiciju i stabilne tvrtke, hrvatski su se borili da prežive na tržištu, ističe Ivan Malić, poljoprivredni konzultant

Foto: YouTube/screenshot
  • 1.595
  • 59
  • 0

"Već tri desetljeća slušamo o problemima u poljoprivredi, ali pomaci su izostali. Hrvatska godišnje proizvodi oko 4 milijarde eura u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, na milijun hektara, što je usporedivo s rezultatima iz 1990. godine. Istovremeno Nizozemska na 2 milijuna hektara izvozi 124 milijarde EUR. ", izjavio je poljoprivredni konzultant i naš kolumnist Ivan Malić gostujući u N1 Studiju gdje je s voditeljem Domagojem Novokmentom raspravljao je o budućnosti hrvatskog agrara.

Detaljno je analizirao trenutno stanje ukazujući na ključne probleme i mogućnosti koje bi mogle preobraziti ovaj sektor.

Problemi produktivnosti

Komentira da se u proteklih 34 godine nismo pomaknuli s mjesta te da je Hrvatska, što se tiče samodostatnosti, tijekom 2023. godine uvezla hrane u vrijednosti oko 2 milijarde eura. Iako proizvodnja nominalno raste, zbog inflacija se postavlja pitanje koliko je taj rast zapravo realan.

Smatra da je ključni problem hrvatske poljoprivrede produktivnost, koja je deset puta manja u odnosu na prosječnog Europljanina. 

"Prelazak iz jednog sustava upravljanja u drugi ostavio je poljoprivredu na "vjetrometini". Dok su poljoprivrednici u zapadnoj Europi imali iza sebe dugu obiteljsku tradiciju i stabilne tvrtke poput Lactalisa ili Barille, hrvatski su se borili da prežive na tržištu", dodaje 

Zaključuje kako se prehrambena industrija još uvijek nalazi u 90-ima, a hrvatski seljak nastavlja proizvoditi pšenicu i kukuruz zbog navika, iako tržište za pšenicu nije dovoljno razvijeno.

Cijena ove žitarice je veća zbog troškova prijevoza, što hrvatsku čini skupljom od talijanske i njemačke, čime se smanjuje konkurentnost za 20%.

Žrtve tranzicije

Upozorava da je posebno pogođen sektor voćarstva i povrtlarstva. Političke promjene i nepredvidiva tržišna situacija doveli su do toga da ga napuštaju mnogi proizvođači, a povratak postaje sve teži zbog dubokih rana i nepovjerenja koje je ostalo nakon tuđih neuspjelih pokušaja.

"Poljoprivrednici u ovom sektoru nisu uspjeli biti konkurentni, a politika otkupljivača bila je kratkovidna, fokusirana na brzu zaradu umjesto na dugoročni razvoj. Posljedice su bile katastrofalne, a mnogi koji su pokušali opstati odustali su zbog loših tuđih iskustava“, pojašnjava. 

Unatoč uvriježenom mišljenju da je Hrvatska idealna zemlja za poljoprivredu, Malić ističe kako i mi imamo svoje klimatske i zemljišne limite

"Jedan od ključnih izazova je promjena mentaliteta. Hrvatski poljoprivrednici često očekuju da će netko drugi riješiti njihove probleme, umjesto da se sami aktivno uključe u rješavanje", kaže. 

Ističe kako su promjene nužne – potrebno je učiti, putovati i usvajati najbolje prakse iz inozemstva. 

"Ne treba izmišljati toplu vodu; dovoljno je vidjeti kako se stvari rade u drugim zemljama i primijeniti to znanje kod nas", kaže

Potencijali i rješenja

Primjerice, problem samodostatnosti u proizvodnji maslinovog ulja mogao bi se riješiti s investicijom od 160 milijuna eura – što je samo 20% godišnjih potpora koje Hrvatska već dijeli. 

"To bi uključivalo ulaganje u 4 tisuće hektara u Zadarskoj županiji, gdje trenutno rastu borovi i smreke, a područje je podložno požarima", kaže Malić

Od 2013. godine, Hrvatska konačno ima stabilan europski okvir koji omogućuje dugoročno planiranje u agraru.

"Imamo veliki potencijal, a posljednjih 11 godina i okvir koji omogućava dugoročno ulaganje. Prije smo se suočavali s problemom promjenjivih politika, gdje su promjene vlada i ministara često utjecale na fokus i stabilnost. Danas, uz europski okvir, imamo potrebnu konzistentnost koja omogućava dugoročne investicije u poljoprivredu", zaključuje.

Cijeli prilog pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Hrvatska poljoprivreda Ivan Malić Studio N1 Tranzicija Potpore Promjena mentaliteta Potencijal


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako ste vi zvali rogoz/botur (Typha)?
Moja baka zvala ga je korbač i tjerala je komarce s njim.
Željka kaže bambus.

Foto: Shutterstock/Harry Wedzinga