Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 03.12.2023. 18:00

Iza John Deere-a uspješna godina, ali nisu optimistični za 2024.?

Američki proizvođač poljoprivrednih strojeva John Deere zaključio je financijsku 2023. s izvanrednim brojkama. Očekuje manju potražnju u idućoj.

Foto: John Deere
  • 1.672
  • 98
  • 1

Tvrtka John Deere, najveći proizvođač poljoprivredne mehanizacije i opreme, je izvijestila o rastu prihoda u fiskalnoj godini koja je završena krajem listopada.

Rast neto prihoda 

U četvrtom kvartalu su ostvarili neto prihod od 2.369 milijardi USD ili 8,26 USD po dionici, u usporedbi s 2.246 mlrd. USD ili 7,44 USD po dionici za isto razdoblje prošle godine. 

Neto prihod za cijelu fiskalnu 2023. iznosio je 10.166 mlrd. USD, ili 34,63 USD po dionici, u usporedbi sa 7.131 mlrd. USD, ili 23,28 USD po dionici, u 2022. 

Prihodi od prodaje su u četvrtom kvartalu, u odnosu na prošlogodišnji, smanjeni za 1 posto i iznose 15.412 mlrd. USD, ali su godišnje porasli za 16 posto i iznose 61.251 mlrd. USD.  

U protekloj poslovnoj godini prodaja u segmentu velikih strojeva i precizne poljoprivredne tehnologije porasla je za 22 posto. Neto prihod je u tom sektoru čak porastao za 60 posto, na gotovo 7 mlrd. USD. Međutim, budući da je obujam isporuke nedavno pao, u zadnjem je kvartalu s njom pala i prodaja za 6 posto.  

U segmentu kompaktnih poljoprivrednih strojeva za travnjake i imanja, bilježe pad prodaje od 13 posto na nešto više od 3 mlrd. USD u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. I neto prihod je pao za 12 posto, na 440 milijuna eura. 

Teža situacija 2024. 

Prema informacijama Reutersa, grupa očekuje težu tržišnu situaciju iduće godine, što je povezano s financijama u poljoprivredi. 

U 2024. će padati globalne cijene poljoprivrednih proizvoda?

Za 2024. su prognozirali dobit ispod očekivanja analitičara s objašnjenjem da će visoki troškovi zaduživanja i stroži proračuni vjerojatno smanjiti potražnju za poljoprivrednim i građevinskim strojevima. 

Naveli su da Deere namjerava smanjiti proizvodnju poljoprivredne opreme jer će promjena dinamike ovog tržišta dovesti do pada potražnje.

Tvrtka je bila optimistična u pogledu rasta u Južnoj Americi, ali povišena inflacija u regiji i slabljenje cijena roba, posebno u Brazilu, sprječavaju farmere da kupe ili moderniziraju strojeve.

"U drugoj polovici godine smo doživjeli da potražnja u industriji slabi mnogo brže nego što se očekivalo", rekao je glavni financijski direktor Deere-a, Joshua Jepsen.

Stalna inflacija utjecala je na potražnju potrošača za skupljim strojevima, uzrokujući porast zaliha trgovaca i manje narudžbi. Stručnjaci kažu da je slabiji interes znak da su Amerikanci štedljiviji, uključujući poljoprivrednike.


Tagovi

John Deere Fiskalna godina Joshua Jepsen Poljoprivredna mehanizacija Neto prihod Rast prihoda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Partner