Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 21.06.2020. 16:30

Izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje o Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu.

Foto: Depositphotos/antb
  • 5.065
  • 279
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu.

U Pravilniku o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu (Narodne novine br. 1/19) u članku 1. stavak 1. mijenja se i glasi:

"(1) Ovim Pravilnikom propisuje se sadržaj, oblik i način korištenja kartice "Gorivo za poljoprivredu i ribarstvo" (u daljnjem tekstu: kartica goriva) i ,"Poljoprivredne iskaznice“ (u daljnjem tekstu: ePI), način dodjele, način korištenja i kontrola potrošnje plavog dizela za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te označavanje i bojanje tog dizelskog goriva."

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu pročitajte ovdje

Između ostalog, Pravilnik navodi: ePI se smatra javnom i zaštićenom ispravom i obrascem kao kartica koju Ministarstvo poljoprivrede izdaje nositeljima/odgovornim osobama poljoprivrednika i drugim fizičkim osobama koje je ovlaštena osoba poljoprivrednika ovlastila za obavljanje pojedinih poslova vezanih uz ostvarivanje prava i obveza poljoprivrednika.

U članku 11. stavci 1. i 2. mijenjaju se i glase:

(1) Korisnik prava koji je preuzeo karticu goriva ili ePI dužan je prije kupovine plavog dizela za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi, prodavatelju predočiti:

  1. karticu goriva i
  2. identifikacijsku ispravu korisnika prava na potrošnju plavog dizela za namjene u poljoprivredi, propisanu posebnim propisima koja obuhvaća:
  • iskaznicu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ili
  • rješenje o upisu u upisnik poljoprivrednih gospodarstava

ili

3. ePI

4. identifikacijsku ispravu korisnika prava na potrošnju plavog dizela za namjene u ribolovu i akvakulturi, propisanu posebnim propisima koja obuhvaća:

  • povlasticu za ribolov i/ili
  • povlasticu za uzgoj i/ili
  • povlasticu/dozvolu za akvakulturu.

Savjetovanje je otvoreno do: 28.6.2020.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje EPI Plavi dizel Zakon o trošarinama


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).