Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rizik od suše
  • 17.10.2023. 15:00

Izrađen europski atlas rizika od suše - koja područja su najviše ugrožena?

Klimatske promjene su već dovele do intenzivnih suša u južnoj Europi, a očekuje se da će s daljnjim globalnim zagrijavanjem uskoro cijela EU biti pogođena ovakvim događajima

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 354
  • 43
  • 0

Posljednjih godina suša je značajno pogodila regije diljem svijeta, a samim tim i Europske unije. Međutim, točna procjena i kvantifikacija rizika ove nepogode i njihovih utjecaja predstavljaju veliki izazov zbog svoje složene prirode. Ona se ne može lako definirati ili predvidjeti jer se razvija postepeno, a kako znamo, može se pojaviti i izvan sezonskih obrazaca te trajati dulje vrijeme.

Stoga je izrađen europski atlas rizika od suše čiji cilj je pružiti sveobuhvatnu procjenu i mapiranje rizika i ujeicaja i to za globalno zagrijavanje od 1,5 °C, 2 °C i 3 stupnja Celzijusa. On nudi detaljan pregled njezinog djelovanja na europsko društvo i ekosustave, objavio je JRC MARS - Monitoring usjeva u Europi. 

Najviše ugroženo područje Mediterana

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Iliana Ivanova, odgovorna za JRC, rekla je da suše pogađaju sva područja EU, s ogromnim utjecajem na ljudski život, ekosustave, poljoprivredu, poslove i transport. Ističe da mapiranje pomaže u identifikaciji ranjivih područja, predviđanju i razumijevanju.

Atlas otkriva da su trenutnie razinei rizika od ove nepogode značajno visoki, a njegov cilj je da podrži razvoj i implementaciju politika, akcije upravljanja i prilagođavanja u cijeloj EU. Klimatske promjene su već dovele do intenzivnih suša u južnoj Europi, a očekuje se da će s daljnjim globalnim zagrijavanjem uskoro cijela EU biti pogođena ovakvim događajima. Predviđa se da će se češće i teže suše koje utječu na poljoprivredu i ekosustave događati na globalnom zagrijavanju od 2 °C ili više.

Najviše je ugroženo područje Mediterana, a Pirenejski poluotok je pod najvećim rizikom. Sjeverna područja, istok i zapad Europe će se suočiti sa složenijim efektima. Problemi će zahvatiti jug Francuske, a visok rizik ima i Rumunjska, stoji u izvješću.

Inovativan pristup

Pri izradi atlasa se koristi inovativni pristup za rješavanje složenih karakteristika opasnosti od suše, rizika i utjecaja. Procjena se fokusira na pet sektora i sustava: sustavi poljoprivrednih kultura, javna vodoopskrba, proizvodnja energije, riječni transport i ekosustavi. 

Prethodne suše su djelovale na ranjivu južnu regiju, ali i na centralnu, istočnu i sjevernu Europu. Posljedice su osjetili u različitim sektorima uključujući poljoprivredu, vodoopskrbu, šumarstvo, energetiku, akvakulturu, ekosustave i javnu sigurnost.

Procijenjeno je da su ekonomski godišnji gubici u vezi s ovim nepogodama u EU i Velikoj Britaniji oko 9 milijardi eura.


Tagovi

Suša Procjena rizika od suše Suša na Mediteranu Ugrožena područja Europski atlas rizika od suše JRC MARS


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍