Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštene prakse
  • 20.04.2024. 15:00
  • Varaždinska, Varaždin

Izrečena nova novčana kazna zbog nepoštenih trgovačkih praksi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je da je kupac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko (ilustracija)
  • 448
  • 65
  • 0

Zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznila je TP Varaždin d.o.o. s 30.000 eura.

Upravni postupak pokrenuli su po službenoj dužnosti protiv kupca, a radi utvrđivanja je li taj trgovac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Kako su objavili, utvrđeno je da je iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ZNTP-a trima dobavljačima.

Točnije, utvrđeno je da je TP Varaždin u razdoblju od 4. studenoga 2021. do 15. prosinca 2022. izvršavao plaćanja dobavljačima u rokovima duljim od 60 dana od datuma zaprimanja računa za poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se ne smatraju pokvarljivim u smislu Zakona, odnosno duljem od 30 dana od datuma zaprimanja računa za pokvarljive poljoprivredne i prehrambene proizvode koji su predmet isporuke.

Izrečenu novčanu kaznu u iznosu od 30.000 eura AZTN je donio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti.

"Smatramo da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, ne samo u odnosu na TP Varaždin, već i u odnosu na ostale adresate Zakona", stoji u objavi. 


Tagovi

AZTN Nepoštene prakse Novčana kazna TP Varaždin ZNTP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#životinje
Boje slavonije 🦋