Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komunikator godine
  • 04.10.2024. 14:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Izv.prof.dr.sc. Tomislav Kos dobitnik DANH-ova priznanja Komunikator godine 2024.

Aktivnosti izvanrednog profesora Tomislava Kosa na terenu i direktan pristup poljoprivrednicima pozitivan su primjer povezivanja struke i prakse, što ide u prilog popularizaciji agronomske znanosti te osnaživanja kohezije unutar sektora.

Foto: Krume Ivanovski
  • 282
  • 166
  • 0

Priznanje Komunikator godine, kojega dodjeljuje Društvo agrarnih novinara Hrvatske (DANH), uručeno je izv.prof.dr.sc. Tomislavu Kosu na konferenciji Agrorocks 2024 koja se danas održava u Osijeku. 

Na javni poziv DANH-a za izbor najboljih članova akademske zajednice u domeni transfera znanja i popularizacije znanosti, zaprimili smo nominacije renomiranih hrvatskih znanstvenika i agronoma.

Predloženi za nagradu dolaze sa studija poljoprivrednog predznaka, ali i instituta koji rade na oplemenjivanju važnih ratarskih kultura.

Stoga je stručni žiri sačinjen od urednika domaćih agrarnih medija i predstavnika Hrvatske agronomske komore imao zahtjevan zadatak, izdvojiti jedno ime među izvrsnima. 

A oni su na ovom javnom pozivu izabrali Tomislava Kosa s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru uz sljedeće obrazloženje.

Blizak poljoprivredniku i žiteljima sela

"Izvanredni profesor Kos je uz redovne aktivnosti na fakultetu aktivno na terenu popularizirao rezultate vlastitih istraživanja iz domene suzbijanja štetnih organizama, kao i primjene novih, digitalnih tehnologija u agronomiji", naglasio je Vedran Stapić, predsjednik DANH-a te dodao kako je profesor čest akter savjetodavnih članaka u nacionalnim i lokalnim tiskovinama, a sudjelovao je i u brojnim radijskim i televizijskim emisijama

Profesor Kos rado je pozirao s našim snašama (Foto: V. Stapić)

.Podsjetio je i to kako je profesor suorganizator i sudionik znanstveno-stručnih okruglih stolova, a i voditelj više znanstvenih radova i projekata u domeni transfera znanja i tehnologija, temeljenih na uključivanju poljoprivrednih proizvođača u provedbu istraživanja.  

"Smatramo važnim istaknuti i otvorenost na upite medija, ali i naglasiti da njegov način komunikacije, blizak poljoprivredniku i žiteljima ruralnih prostora donosi rezultat kada je transfer znanja u pitanju", poručio je Stapić.  

Dodao je, ne manje važno, kako su aktivnosti profesora Kosa na terenu i direktan pristup farmerima pozitivan primjer povezivanja struke i prakse, što ide u prilog popularizaciji agronomske znanosti te osnaživanja kohezije unutar sektora.

Tomislav Kos: Moramo se saživjeti s narodom

Naime, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru posljednjih osam godina intenzivno surađuje s poljoprivrednim proizvođačima, posebno u Ravnim kotarima. 

"Sve to vrijeme pokušavamo biti afirmativni i pozitivni, podržati naše proizvođače hrane, informirati ih o dobrim praksama, ali i mogućnostima financiranja sredstvima EU fondova", priča nam komunikator godine dodajući kako do sada od same struke nisu dobili povratnu informaciju o svom radu. 

"Zato nam ovo priznanje, ne samo meni nego čitavom odjelu, jako puno znači. Naš je odjel zaista mali, nije razvikan i prepoznat u znanstvenoj zajednici. Tek nas je četvero agronoma u nastavnom zvanju, isto toliko asistenata i ljudi na projektima", skromno opisuje laureat ipak naglasivši kako su kroz njihov pristup poljoprivrednici podigli svoju proizvodnju te došli do značajnih rezultata. 

Nagradu je uručio predsjednik DANH-a Vedran Stapić 

Budući da su im kapaciteti za znanstvena istraživanja skromni, koriste pristup parcipativnog istraživanja, što znači da su u njih uključili same proizvođače te rješavanjem njihovih problema dolaze i do određenih znanstvenih spoznaja. 

Kos ističe kako znanost mora biti više usmjerena na praksu jer su za sada ta dva pojma u velikom raskoraku. "Znanstvena istraživanja se objavljuju u stručnim časopisima, što je svijet za sebe, a istovremeno praksa vapi za znanjem. Mi se moramo saživjeti s narodom, s proizvođačima hrane koji su opstali i koji su najžilaviji", zaključio je. 

Čestitamo na ovom priznanju i zahvaljujemo svim nominiranima. 


Tagovi

Komunikator godine Tomislav Kos Priznanje DANH Sveučilište u Zadru Obrazloženje Popularizacija znanosti Agrorocks 2024


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

AgroRocks

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr web: https://www.agrorocks.com