Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojeftinjenje hrane
  • 16.06.2014. 07:40

Jakovina i Lalovac napadaju PDV?

Analiza koju su napravili Ekonomski institut i Ministarstvo poljoprivrede, temelj je za ministra financija Borisa Lalovca, koji bi spuštanjem PDV-a na 10 posto za tri kategorije prehrambenih proizvoda mogao itekako potaknuti potrošnju!

  • 650
  • 96
  • 0

Nekoliko tjedana nakon što je ministar financija Boris Lalovac najavio da bi moglo doći do smanjenja PDV-a na prehrambene proizvode, u Jutarnjem listu objavljena je analiza Ekonomskog instituta koju je ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina želio iskoristiti kao parametar za prijedlog o smanjenju PDV-ajoš prije dvije godine, a koja je eto, ponovno aktualizirana. Najveća vrijednost te analize jest to što je prvi put napravljen popis proizvoda po socijalnim kriterijima za koje se predlaže smanjenje PDV-a na 10 posto.

Vrijeme je za oporavak sektora proizvodnje hrane?

Početkom 2012. godine, za Jutarnji list, Tihomir Jakovina je izjavio kako se u Ministarstvu razmišlja o smanjenju PDV-a na neke skupine prehrambenih proizvoda, što bi bila jedna od mjera za povećanje potrošnje građana i oporavak brojnih sektora u proizvodnji hrane koji još uvijek bilježe pad proizvodnje. Bilo je to vrijeme velikih prosvjeda mljekara koji su upozoravali na ono što se i za godinu dana dogodilo; drastičan pad proizvodnje domaćeg mlijeka, propast nekoliko tisuća farmi i povećanje uvoza mliječnih proizvoda.

Tadašnji ministar financija izbjegavao je razgovor o ovoj problematici i od Jakovine tražio da izradi stručnu studiju u kojoj bi dao svoje prijedloge. Stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i Ekonomskog instituta tu su analizu i napravili, a nakon što je predstavljena u kolovozu 2013., ministar Linić odbio ju je uz objašnjenje da to proračun neće moći izdržati. Kada je objavljen podatak da naša kućanstva troše u EU rekordnih 30 posto svojih prihoda na prehranu, priči je bio kraj. Sad je pak o smanjenju PDV-a na hranu počeo razmišljati Linićev nasljednik, Boris Lalovac.

Slijedimo pozitivne primjere zemalja koje imaju međustope za hranu

Još prošle godine su iz Vlade stizale najave o mogućnosti uvođenja međustopa za hranu po uzoru na brojne europske zemlje; Švedsku (6) ili Švicarsku (8), pa čak i Crnu Goru (7), Srbiju (8), Sloveniju (8,5), Makedoniju (13). Spominjala se i susjedna Italija koja, primjerice, svojim proizvođačima rajčice sezonski smanjuje poreznu stopu kako bi im pomogla u poslovanju.

Snizit će se porez na prehrambene proizvode prema socijalnim kriterijima

Nešto slično, možda i po uzoru na Italiju, najavio je Linićev nasljednik, ministar Boris Lalovac koji je početkom lipnja najavio kako Vlada "razmišlja o snižavanju poreza na dio prehrambenih artikala, pogotovo na voće i povrće". U prvoj skupini proizvoda koji su socijalna kategorija spominju se: svinjsko i pileće meso, svježa plava riba, krumpir, kokošja jaja, crveni luk, bijeli i crveni kupus, jabuke, brašno, tjestenina i morska sol. Svima je jasno da su ovo proizvodi za minimum obiteljske prehrane. To je hrana koja bi trebala biti još dostupnija i s obzirom na to da su građani, samo u prvom kvartalu ove godine, preko granice ostavili oko 350 milijuna kuna za ove proizvode. U drugu skupinu svrstani su "proizvodi koje koriste široke socijalne kategorije kod kojih je u Hrvatskoj postignut najveći stupanj samodostatnosti". To su kokošje meso, puretina, pastrve, šarani, zelena salata, mandarina, jagode, keksi, džemovi i marmelade. I na koncu, treća skupina prozvoda u kojoj se opet razmišljalo o pomoći osiromašenom stanovništvu. Navedeni su pod stavkom zdravog doručka te se koriste za prehranu djece i starijih osoba. To su maslac, kiselo vrhnje, mlijeko i jogurt, čokolada i pripravci od kakaa te med.

Obnovit ćemo domaću proizvodnju!

Autori analize zaključuju kako bi ove mjere zbog nižih cijena povećale potrošnju građana, što bi dovelo do veće domaće proizvodnje, a na kraju bi smanjilo i sivu ekonomiju i prekogranično ostavljanje novca u susjednim zemljama. Naglasak je, dakle, na proizvodima koje proizvodmo uglavnom u dovoljnim količinama, a nastojali su se izbjeći proizvodi koje uglavnom uvozimo. Manji PDV tako bi trgovcima donio i veći profit.


Tagovi

PDV Tihomir Jakovina Niže cijene Siva ekonomija Domaća proizvodnja Samodostatnost Osiromašeno stanovništvo Boris Lalovac Prehrambeni proizvodi Socijalna kategorija Drastičan pad proizvodnje Smanjenje PDV-a Uvoz mliječnih proizvoda Propast far


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...