Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslovni forum
  • 23.10.2014. 10:05

Jakovina sa danskim ministrom poljoprivrede

Na sastanku se razgovaralo o unaprjeđenju bilateralne suradnje u prehrambenom sektoru, a dotaknuta su i pitanja ekološke poljoprivrede i ZPP - a.

  • 169
  • 7
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sa suradnicima održao je jučer, 22. listopada 2014., bilateralni sastanak sa ministrom poljoprivrede Kraljevine Danske Danom Jorgensenom. Sastanak je održan u sklopu Dansko-hrvatskog poslovnog foruma koji je organiziran povodom službenog posjeta Njezinog Veličanstva Kraljice Danske Margarete II i Njegove Visosti Princa - Supruga Henrika, Republici Hrvatskoj.

Razgovaralo se i o ekološkoj poljoprivredi i ZPP - u

Ministri Jakovina i Jorgensen razgovarali su o unaprjeđenju bilateralne suradnje u prehrambenom sektoru, uključujući mogućnosti ulaganja i trgovine, prenošenju iskustava osobito u području ekološke poljoprivrede i dobrobiti životinja, te su razmijenili mišljenja u području Zajedničke poljoprivredne politike uključujući novu reformu.

Nastavak dobre bilateralne suradnje ići će u korist obje zemlje poglavito u platformi za poslovnu suradnju u području poljoprivredne i prehrambene industrije. "U funkcioniranju rada Europske komisije vrlo su važni osobni kontakti i dobra suradnja resornih ministara kako bi u budućnosti mogli postići zajedničke dogovore o važnim pitanjima i temama koje se raspravljaju na razini EU", izjavio je ministar Jorgensen. Ministar Jakovina istaknuo je "kako Zajednička poljoprivredna i ribarstvena politika daju jasan zakonodavni okvir i smjernice kako povući sredstva iz fondova na dobrobit hrvatskih poljoprivrednika i ribara."

"Podaci o robnoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenog sektora nisu ohrabrujući i pokazuju kako hrvatski proizvodi još uvijek slabije pronalaze put do danskog tržišta. Očekujemo da će se to promijeniti jer su nakon ulaska Hrvatske u EU, promijenjeni trgovinski odnosi te su ukidanjem carinskih barijera otvorene nove mogućnosti za izvoz. Vjerujemo da će hrvatske tvrtke to u idućim godinama značajnije iskoristiti", izjavio je na sastanku Jakovina.

Hrvatska je u 2013. godini iz Danske uvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 15,3 milijuna eura, dok je u Dansku izvezla poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrijednosti od svega 330 tisuća eura, što je rezultiralo deficitom od gotovo 15 milijuna eura. U odnosu na prethodnu 2012. godinu, izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda u Dansku u 2013. godini bilježi rast od 14 % dok uvoz bilježi rast od 5 %.


Tagovi

Tihomir Jakovina Dan Jorgensen Bilateralni sastanak Poslovni forum Kraljevina Danska Kraljica Danske Margareta II Ekološka poljoprivreda ZPP Prehrambena industrija Ribarstvena politika Carinske barijere Defiicit

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje