Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Studeni 2018
  • 01.12.2018. 12:00

Je li vam sjeo avans za izravna plaćanja?

Iza nas je studeni. Što je obilježilo protekli mjesec i privuklo najviše vaše pažnje - prisjetimo se zajedno.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 2.435
  • 184
  • 0

Ušli smo u najljepši mjesec u godini kada ćemo (trebali bi!) više se posvetiti obitelji, dočekivanju Božića i Nove 2019. godine. Iza nas je studeni u kojemu je do kraja mjeseca trebao biti isplaćen avans za izravna plaćanja pa je naše pitanje - jesu li vam sjeli novci na račun? 

A što je to što je obilježilo studeni odnosno što ste najviše čitali? Naravno da su tu najave o isplati avansa, zašto se poticaj plaća po hektaru, ali i kako je vrijeme svinjokolja - savjeti stručnjaka privukli su vašu pažnju. Imali smo i prvi snijeg odnosno naznake da nam stiže (prava) zima pa se i zaštita voćaka pronašla na listi.  Studeni je obilježila i nacionalna staklenka za med putem koje (jedinstvenog broja na staklenci) možete provjeriti sve o proizvođaču/pčelaru čiji ste med kupili.

Sutra počinje isplata 1,1 milijarde kuna avansa poljoprivrednicima! 

Kreće isplata od ukupno 1,1 milijarde kuna na račune više od 100.000 poljoprivrednih proizvođača, koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2018. godini. Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini i to po osnovi osnovnog, zelenog i preraspodijeljenog plaćanja", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Zašto se potpore ne isplaćuju po toni ili kilogramu, već po hektaru?

Današnji model isplate potpora po jedinici zemljišta ili brojčanom stanju blaga (UG) pojedinog domaćina svoju osnovu ima u tome što je Hrvatska danas dijelom Europske unije. Samim članstvom obvezali smo se biti dio Zajedničke poljoprivredne politike svih zemalja EU, a upravo je ona bazirana na hektaru/grlu umjesto na kilogramu/prihodu.

Izbacivanje oranja - vrijeme je za odlaganje pluga?

U Hrvatskoj se oranje uvažava kao osnovna operacija za profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju. U mnogim zemljama oranje postaje nužno zlo odnosno prijetnja stabilnosti proizvodnje hrane za buduće generacije. Godinama se tlo eksploatiralo u svrhu povećanja proizvodnje hrane. Zelenom revolucijom količine proizvedene hrane su premašile potražnju za hranom, te se pojavio problem "planina hrane“ u zapadnoj Europi. Zelenom revolucijom smatra se uporaba mineralnih gnojiva, selektiranog sjemena, pesticida i moderne mehanizacije.

Svinjokolja: Oprez pri klanju i obradi tovljenika - savjetuju stručnjaci

Tradicionalno, studeni je mjesec koji je rezerviran za svinjokolju. Iako je riječ o tradiciji staroj stoljećima, stručnjaci, ipak, preporučuju oprez prilikom klanja i obrade, kao finalne faze u proizvodnji svinjskog mesa i proizvoda od mesa. Da bi se proces klanja i obrade mesa proveo na higijenski način i uz poštovanje principa zaštite životinja od nepotrebnog bola i patnje prilikom samog akta klanja, kako savjetuje profesor dr. Đorđe Savić, neophodno je svinju pripremiti na odgovarajući način.

Jesensko krečenje stabala voća - svrha radnje te pravilna priprema i nanošenje smjese

Nakon prvih niskih temperatura (ispod 0 stupnjeva Celzijusa), možemo reći da je vrijeme za zimsku rezidbu voćaka, koja je jedan od nekoliko radova na našim imanjima i u voćnjacima tijekom zimskog perioda mirovanja voćaka. Pored rezidbe, radimo i plavo prskanje fungicidima, prihranjivanje voćaka organskim i mineralnim gnojivima te krečenje voćnjaka vapnom. Rezidba je tema o kojoj ćemo govoriti neki drugi put, a današnja tema je krečenje voćaka.

 

 


Tagovi

Studeni Agroklub Najčitanije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]