Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 10.08.2023. 15:20
  • Osječko-baranjska, Podravska Moslavina

Jedna godina, jedno selo i treća nepogoda - u Podravskoj Moslavini poplavljeno 1.000 ha

Vodeni val stigao je u Osječko-baranjsku županiju. Mještani i poljoprivrednici ovog slavonskog sela treći se put bore s elementarnim nepogodama, a tek je kolovoz.

Foto: Općina Podravska Moslavina
  • 1.574
  • 91
  • 0

Vodeni val stigao je i u Osječko-baranjsku županiju. Prema podacima Hrvatskih voda, izvanredne mjere provode se na području Podravske Moslavine, Donjeg Miholjca i Županijskog kanala – Vaška.

"Druga je ovo poplava ove godine. Prva je bila u proljeće kada je vodostaj Drave bio oko 430 cm, ona je danas +538cm", rekao nam je načelnik Općine Podravska Moslavina, Dominik Cerić. Navodi i da je oboren rekord  iz 2014. godine, a spremni su i za daljnji porast vodostaja koji je najavljen u idućim satima. 

"Na našem je području trenutno poplavljeno oko tisuću hektara poljoprivrednih površina", procjenjuje Cerić.

Poplava, tuča i opet poplava 

Prvo poplava u proljeće, zatim ogromne količine tuče i sada opet poplava, nepogode su s kojima se nose stanovnici i poljoprivrednici tog područja.

Voda je došla do jedne obiteljske kuće

Kako doznajemo, vatrogasci, civilna zaštita i mještani situaciju drže pod kontrolom. "Branimo jednu obiteljsku kuću koja je ugrožena. Potopljen je Ribički dom, a voda je ušla i u dvije vikendice", dodao je načelnik.

"Tek je kolovoz, a tko zna što nas čeka do kraja godine. Želim poslati poruku ljudima da ostanu fizički i psihički stabilni kako bi sve izdržali", poručio je načelnik ove slavonske općine koja broji nešto manje od tisuću stanovnika.

Za Savu i Muru ukinute sve mjere obrane od poplave

Kako su naveli iz Hrvatskih voda, vodostaji Drave na vodomjernoj postaji Botovo u odnosu na najviše zabilježeni vodostaj tijekom ponedjeljka popodne 7. kolovoza, opali su za više od 150 centimetara.

Voda se polako povlači s poplavljenih površina i stanje se poboljšava iz sata u sat. Ipak, potpuno povlačenje poplavnih voda potrajat će još nekoliko dana, nakon čega će se pristupiti sanaciji šteta.

Drava prijeti i Osječko-baranjskoj županiji, stiže rekordni vodeni val

Vrh vodnog vala kreće se nizvodno prema Osijeku i očekuje tijekom subote. U ovom trenutku se nalazi na području Virovitičko-podravske županije, jučer oko ponoći prošao je profilom Terezino polje (150 kilometara od ušća u Dunav).

Vrhunac vodenog vala u Podravskoj Moslavini se tek očekuje 

Navode i da su za dionice uz rijeku Savu ukinute sve mjere obrane od poplava kao i za Muru gdje su vodostaji u gornjem toku na području Murskog Središća opali za gotovo 2 metra, a u donjem toku na području Goričana za više od 1,5 metara.


Fotoprilog


Tagovi

Poplave Drava Podravska Moslavina Dominik Cerić Izvanredno stanje Treća elementarna nepogoda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje