Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske prilike
  • 31.05.2023. 15:00

Jedva dočekali kišu, a onda morali zaustaviti berbu voća - poplave u Španjolskoj

Povećana vlažnost, nedostatak sunca i tuča mogu uzrokovati probleme kod koštičavog voća, sezonskog povrća, vinove loze i agruma, ali i žitarica

Foto: MeteOrihuela/"ElCura" Photography
  • 473
  • 39
  • 0

Nakon dugog sušnog perioda gdje su najviše štete zabilježene na plantažama maslina, badema i rogača, Španolska je konačno dočekala kišu. I dok se većina poljoprivrednika raduje, jedan dio se suočava s poplavama i štetom od obilne kiše i tuče, piše La Sexta.

Veliki dio ove države je pogođen, a najviše regije Katalonija, Valensija, Mursija i Andaluzija. Izuzetak su Extremadure i Kanarski otoci. 

U 12 sati palo 200 l/m2

Južno od Valensije tijekom 12 h zabilježene su oborine preko 200 l/m². U narednom periodu očekuje se i preko 30 litara, a olujom i kišom će najviše biti zahvaćene Valensija i Mursija.

Poljoprivrednici ističu kako se već dugo priželjkivali padaline i da su one prijeko potrebne usjevima i stoci. Ipak, donijele su i zabrinutost. Povećana vlažnost, nedostatak sunca i tuča  mogu uzrokovati probleme kod koštičavog voća, sezonskog povrća, vinove loze i agruma, ali i žitarica.

Na pojedinim lokacijama oborine i niža temperatura negativno djeluju na vinovu lozu, javlja se venuće.

Zaustavljena berba, upitno zametanje plodova

Obilna kiša popunila je vodene akumulacije, ali velike količine koje su pale u kratkom vremenskom intervalu su dovele i do poplava. 

Zaustavljena je berba breskve, nektarine, marelice i šljive, kao i sezonskog povrća poput: krumpira, luka, artičoke, brokule i drugih vrsta. Mnogi povrćari upozoravaju na pojavu truleži. Ako se ovakvo vrijeme nastavi doći će do problema sa zametanjem plodova, odnosno oprašivanjem cvjetova.


Tagovi

Oluja Berba Poplava Ugroženi usjevi Španjolska Oborine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.