Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković d.o.o.
  • 08.06.2024. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Jerković: Vremena se mijenjaju, tko želi opstati mora pratiti trendove

Tvrtka Jerković na ovogodišnjem je izdanju sajma FarmShow došla s nekoliko noviteta. Od traktora, prese, rastresača, prednje kosilice i drugih strojeva, do najnovijih tehnologija u preciznoj poljoprivredi. Više o svemu pričali smo s Davorom Racom i Pavlom Marićem.

Foto: Maja Celing Celić
  • 5.072
  • 505
  • 0

Na već 11. sajmu poljoprivredne mehanizacije FarmShow Osijek, u Sportskoj zračnoj luci u Čepinu, tvrtka Jerković i ove se godine predstavlja s brojnim novitetima. 

"Po prvi put je tvrtka uspostavila Odjel za preciznu poljoprivredu, od uzorkovanja tla, prikupljanja podataka, obradu satelitskih snimaka do izrade karata po zonama", kaže nam Davor Rac, voditelj ovog novog odjela. Pojasnio je kako tim podacima omogućuju varijabilnu sjetvu, gnojidbu i razne druge usluge vezane za preciznu poljoprivredu.

"Premijerno predstavljamo prvi ikad na sajmu predstavljen poljoprivredni dron koji ima svoju zasebnu pogonsku lednu jedinicu, a ispod toga dvije jedinice koje se izmjenjuju, za zaštitu usjeva, raspodjelu gnojiva, sjemena ili praškastih materijala", istaknuo je te dodao da je on zapremnine 50 litara, a 80 litara za granule. U odnosu na klasične prskalice gdje imamo veliku potrošnju vode, Rac ističe kako se ovdje ona smanjuje te su manje i koncentracije sredstava koje se primjenjuju.

"Sredstva specijalizirana baš za dronove već su se počela registrirati", pojasnio je te dodao da primjerice kod zaštite pšenice on može obaviti zaštitu 19 hektara na sat.

Voda hladi bateriju drona

Prednost mu je, kaže, što dolazi s agregatima, oni stoje gdje smo odredili da će se spremnik puniti i kretati cijela radnja. To je jedini dron na tržištu koji se može puniti u vodi te se ondje baterije i hlade. One se napune već za 10-12 minuta. Što se tiče efkikasnosti granuliranog spremnika, ističe kako je mogućnost raspodjele 150 kg po minuti materijala sjemena. 

Osim toga, predstavljaju i uslugu multispektralnih dronova, izradu karata zakorovljenosti, spot sprayinga te pripreme za varijabilne radnje. Osim toga, ističe Trimble sustav navigacije, čiji su zastupnik za cijelu Hrvatsku. "Imaju jedan od novijih sustava koji nudi jeftinije rješenje za autopilot odnosno automatsko upravljanje".

fdf
Davor Rac: Trimble sustav navigacije nudi jeftinije rješenje za autopilot

Poljoprivredna mehanizacija se mora također prilagođavati sve izraženijim klimatskim promjenama. Njihovi klijenti zbog toga traže strojeve sve većeg dnevnog i satnog kapaciteta, da rade cijele godine te da se mogu sijati velike količine postrnih kultura, rekao nam je Pavle Marić, voditelj prodaje u tvrtki Jerković.

"Do najvećeg izražaja dolazi to što se traže strojevi velikog učinka u kratkom vremenu jer sve manje nam je raspoloživih dana i sati i u sjetvi i žetvi te bilo kojoj drugoj radnoj operaciji."

Koji su se strojevi najviše kupovali?

U toj prilagodbi najviše se, ističe Marić, traže silažni kombajni jer se sezona silaže skraćuje i tjedan dana, a u toj radnoj operaciji izuzetno je bitno da se ne zakasni termin vršenja. Naglašava da se traže puno veći nego prijašnjih godina, kao i sijačice s većim radnim zahvatom. "Najtraženiji silažni kombajn je Jaguar 870, on je ujedno i najprodavaniji na hrvatskom tržištu i tu smo zadnjih nekoliko godina jedini odabir hrvatskih kupaca".

Što se tiče kombajna, tu su modeli Lexiona serije 6000 i 8000, a kaže nam kako poljoprivrednici sve više brinu i o zbijanju tla pa veliki premium kupci kupuju sve češće kombajne s gusjenicama. Uzimaju se i veći adapteri radnog zahvata 10 i 12 metara, dok je prijašnjih godina to bilo između 5 i 6,80 metara. Biraju se Horsch Pronto sijačice te teški gruberi Horsch Tiger gdje se u jednom prohodu obavi više radnih operacija.

Marić ističe kako je posljednjih godina dogodio veliki pomak vezan za preciznu tehnologiju jer je sve manje hobi poljoprivrednika te da onaj tko se poljoprivredom ozbiljno bavi i živi od nje, bez obzira na broj hektara, mora pratiti trendove.

fvdc
Pavle Marić: Sve više se kupuju sve veći strojevi

Kupci ne žele samo stroj već kompletnu podršku

"Vidimo da mlađe generacije preuzimaju gospodarstva svojih roditelja, otvoreniji su prema novitetima i sve više shvaćaju da oni zapravo donose uštede u poslovanju", kaže, te dodaje da se one mogu kretati 30 do 50 posto, što zasigurno nije zanemarivo. "U današnje vrijeme kada su ulazni inputi izuzetno visoki, njihovim reduciranjem, ali jednako kvalitetnom obradom i manjim ulaganjem, dolazite do većih prinosa". Potrebno je biljci dati točno ono što joj treba, ni manje ni više jer sve izvan toga utječe na cjelokupnu sliku u gospodarstvu i proizvodnji.

Osvrnuvši se na podatke o padu broja prodane mehanizacije protekle godine, Marić ističe kako određena stagnacija postoji, međutim tvrtke koje su zadnjih nekoliko godina radile konstantno i kvalitetno, zadržale su prodaju svog asortimana. "S kolegama iz drugih brendova pozicionirali smo se kvalitetno na tržištu, a kupac zna kod koga želi kupiti. On želi osim proizvoda imati brzu servisnu podršku".

Osim toga, kaže kako se danas ne bira brend stroja već partner s kojim će surađivati: "Više nismo u segmentu prodaje već u segmentu partnerstva i podrške kako bi se ostvarili maksimalno kvalitetni rezultati u proizvodnji", rekao je za kraj.

Ovom prilikom pozvao je sve klijente, poslovne partnere i poljoprivrednike da posjete sajam ove godine u Osijeku. "Sajam raste, kao i mi i drugi izlagači. Ako želite vidjeti što se trenutno od tehnologija koristi i na koji način, dođite na FarmShow", zaključio je Marić.


Fotoprilog


Tagovi

Jerković FarmShow Sajam poljoprivredne mehanizacije Pametna poljoprivreda Pavle Marić Davor Rac Poljoprivredni dronovi Trimble Silažni kombajn Nove tehnologije u poljoprivredi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]