Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 15.07.2024. 18:00

John Deere smanjuje proizvodnju - otpuštaju stotine radnika

Kako bismo bolje pozicionirali Deere za budućnost, nastavljamo poduzimati proaktivne korake za smanjenje proizvodnje i zaliha, poručuju u kompaniji

Foto: Shutterstock/dvande
  • 384
  • 50
  • 0

U tvrtki John Deere su najavili da će otpustiti oko 600 zaposlenika u tri tvornice u SAD-u, dok ona iz Illinoisa prebacuje proizvodnju u novi pogon u Ramosu, Meksiko.

Oko 310 radnika bit će krajem kolovoza otpušteno iz dvije tvornice u Iowi, u Dubuqueu i Davenportu, te 280 iz one u East Molineu, Illinois. Na ove tri lokacije inače je zaposleno gotovo 4.200 radnika u proizvodnji i održavanju strojeva za žetvu te građevinsku i šumarsku opremu. 

Smanjena potražnja

"Promjene se provode zbog slabije potražnje za strojevima", navela je tvrtka u izjavi za CNN. "Kako bismo bolje pozicionirali Deere za budućnost, nastavljamo poduzimati proaktivne korake za smanjenje proizvodnje i zaliha", pojasnili su. 

Predviđaju da će prihod u 2024. biti oko 7 milijardi dolara, što je pad u odnosu na 10,16 mlrd. $ u 2023., ali i veći proizvodni torškovi, niži obujam isporuka i nestabilni vremenski uvjeti što kupce čini opreznijima.

"Očekujemo postupno smanjenje potražnje u drugoj polovici 2024., ali će pasti i naši proizvodni obujmi jer poduzimamo proaktivne korake za smanjenje zaliha na terenu. Ovo vrijedi za sva naša glavna tržišta, Južnu Ameriku, Europu, i sada za velike traktore u Sjevernoj Americi", rekao je Josh Beal, direktor investicija. 

Pada broj farmi u SAD-u

Smanjena potražnja je ujedno i odgovor na pad poljoprivredne proizvodnje u SAD-u. Ondje je u 2023. bilo 1,89 milijuna farmi što je pad od 7 posto u odnosu na 2,04 milijuna u 2017., pokazuju podaci tamošnjeg ministarstva poljoprivrede (USDA). 

Također, USDA je u veljači prognozirala da će neto prihod poljoprivrednih gospodarstava u 2024. pasti za 43 milijarde dolara, oko 27%, nakon što je dosegao rekordnu razinu u 2022. Očekuje se da će prodaja usjeva i životinjskih proizvoda generirati 21 milijardu dolara manje prihoda ove godine.


Tagovi

John Deere Otkazi Pad potražnje Pad poljoprivredne proizvodnje SAD Otpuštanje radnika


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...