Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AZTN
  • 25.01.2024. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Još jedna kazna trgovcu zbog odnosa prema dobavljačima poljoprivrednih proizvoda

S 15.000 eura kažnjena je tvrtka Ultra Gros d.o.o., a iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja navode da su pokrenuli još jedan postupak zbog nepoštenih trgovačkih praksi prema dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Foto: Depositphotos/AleksandrKondratov (ilustracija)
  • 617
  • 31
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, kaznila Ultra Gros d.o.o., Zagreb s 15.000 eura.

Kako navode, utvrdili su da je spomenuta tvrtka iskoristila značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Konkretno, utvrđeno je da je Ultra Gros kupovao poljoprivredne i prehrambene proizvode od 57 dobavljača na osnovi 62 ugovora kojima je ugovoreno pravo kupca, o trošku dobavljača, odbiti primitak isporuke i vratiti dobavljaču robu koju nije isporučio unutar dostatnog roka trajanja proizvoda, odnosno važećeg roka koji kupcu omogućava prodaju prije isteka roka trajanja, a da pri tome nije na jasan, mjerljiv i transparentan način ugovoreno što se smatra dostatnim odnosno važećim rokom trajanja proizvoda.

Isto tako, utvrđeno je da je tvrtka kupovala proizvode od 37 dobavljača na osnovi ugovora koji sadrže odredbu koja obvezuje dobavljača jednom godišnje, kada ga to zatraži kupac, napraviti analizu kvalitete proizvoda i platiti trošak te analize, neovisno od njezinoga ishoda. Dakle, čak i onda kada takva pokaže da isti udovoljava ugovorenoj kvaliteti, te neovisno od redovnih analiza koje je dobavljač već prethodno proveo, a što predstavlja nepoštenu trgovačku praksu. Takvu nepoštenu trgovačku praksu kupac je nametao u razdoblju od 1. ožujka 2022. do 6. rujna 2023., navode iz AZTN-a. 

O nepoštenim trgovačkim praksama raspravljao Odbor za poljoprivredu, evo što se čulo

U svrhu otklanjanja utvrđenih povreda, odnosno nepravilnosti u poslovanju Ultra Grosa s njegovim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, Agencija im je rješenjem odredila mjere, uvjete i rokove za otklanjanje nepoštenih trgovački praksi. Ujedno je izrekla novčanu kaznu u iznosu od 15.000 eura uzimajući pri tome u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, te više olakotnih okolnosti. 

Pokrenut još jedan postupak

Također, ova je Agencija objavila je da je pokrenula upravni postupak protiv kupca-trgovca u maloprodaji Decentia d.o.o. radi utvrđivanja je li iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

"Potrebno je istaknuti da samo pokretanje upravnog postupka protiv pojedinog kupca ne znači nužno utvrđenje povrede Zakona, već je AZTN obvezan utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka", naveli su. 

Slijedom navedenoga, oni će ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj i realizaciju poslovnih odnosa spomenutog kupca s njegovim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te će tek nakon potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja donijeti meritornu odluku.


Tagovi

AZTN Nepoštene trgovačke prakse Decentia d.o.o. Zakon Pregovaračka snaga


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo