Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Žmegač
  • 13.06.2023. 10:30
  • Varaždinska, Donje Vratno

Josip Žmegač: Ljut sam i ogorčen, poplava je uništila polja, junad ostala bez hrane, a pomoći niotkuda

Na moguću katastrofu upozoravam barem 10 godina, otkako su asfaltirane brežne ceste. Loše su projektirane, voda se po toj cesti, kao po toboganu, sruči baš na moje imanje, revoltiran je vlasnik šampionskog bučinog ulja.

Foto: Igor Čolaković
  • 981
  • 122
  • 0

"Umjesto da slavim i da se radujem uspjehu koje je moje bučino ulje ostvarilo, tugujem zbog štete koju sam pretrpio u nedavnoj bujičnoj poplavi. Ogromna je, na imanju mi se otvorilo veliko klizište, polja su mi pod vodom, ugrožena je proizvodnja na mom OPG-u, a pomoći niotkuda", kaže nam Josip Žmegač iz Donjeg Vratna, šampion ovogodišnje međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe - Adria.

U poplavi su stradale sve površine na kojima uzgaja buče, pa će, kada se voda povuče, kvaliteta tla biti puno lošija. No, to je tek dio problema. Zbog poplave mu je propalo oko 3 tone silaže, pa ne zna kako će prehraniti 30 junaca koje ima u uzgoju. U podrumu mu je zbog poplave propalo i 70 litara šampionskog ulja, a na dvorištu se je zbog bujične poplave otvorilo i klizište koje već ozbiljno ugrožava gospodarske zgrade.

"Na moguću katastrofu upozoravao sam već barem 10 godina, otkako su asfaltirane brežne ceste koje vode do vinograda. Te su loše projektirane, povučen je tek asfalt, bez da je uređena odvodnja, pa sam i ranijih godina imao problema nakon svake obilnije kiše. Voda se s bregova po toj cesti, kao po toboganu, sruči baš na moje imanje", naglašava dodajući da je dobio puno obećanja da će se to riješiti, no nije napravljeno ništa.

Deset godina upozorava na problem 

Slabo su i održavane, a kanali uz njih zarasli te puni blata i kamenja. "Od poplave su prošla dva tjedna, a nitko mi nije pritekao u pomoć", navodi naglašavajući da su, doduše, došli komunalni redari iz općina Vinica i Cestica, koji su ga uputili na Mjeru 5.2. Upozoravao ih je da ne može čekati tako dugo.

"Ostao sam bez sijena i slame, a junad mora hranu imati svaki dan. Zdvojan sam, ljut i ogorčen, jer nikakvu pomoć nisam dobio, a nove kiše još povećavaju problem. Posebno me brine sve veće klizište koje se mora hitno sanirati", ističe Žmegač. 

Štete na OPG-u su ogromne 

Štetu koja je nastala u bujičnoj poplavi uspio je djelomično sanirati zahvaljujući pomoći susjeda i prijatelja, ali glavni uzrok njegovoj nevolji nije otklonjen.

Kaže da je u samo pola sata na dvorištu imao pola metra vode. "Junad u staji stajala je u 30 centimetara vode, ostao sam i bez puta po kojem sam im dovozio hranu, dvorište mi je bilo zatrpano blatom i muljem", opisuje strahote koje su ga pogodile.

Prijatelji, kojima od srca zahvaljuje, priskočili su mu u pomoć i pomogli očistiti dvorište. Sa šest traktora i jednim bagerom sedam sati su odvozili mulj koji je nanijela bujica.

"O svom trošku konzultirao sam građevinskog stručnjaka koji mi je potvrdio da je uzrok mojih, ali i problema mojih susjeda, cesta koja je loše projektirana", naglašava.

Uzalud ti najbolje koštice, ako za to nemaš prave uljare, kaže vlasnik šampionskog bučinog ulja

Sanacija klizišta, po prvoj procjeni, koštala bi Žmegača više od 160 tisuća eura. "Od kuda meni takav novac? Čak i da nisam pretrpio štetu i ogromni gubitak, to je za mene enormni iznos", ogorčen je uzgajivač kojemu je poplavljeno 9 hektara buča, 10 hektara kukuruza, koji se samo dijelom oporavio, i 10 hektara pšenice, s kojom ne znam što će.

"Poplava je na polja nanijela fekalne vode, pa ako i nešto izraste, to životinje neće moći jesti. Neprestano se pitam kako da slavim što sam broj 1 u proizvodnji bučinog ulja, kada sam sada u tako teškim problemima", revoltiran je ovaj poznati proizvođač šampionskog bučinog ulja.

Ne traži novac nego pomoć pri sanaciji

U svojoj muci naglašava kako ni od koga ne traži novac, već pomoć u sanaciji šteta, prije svega klizišta iznad njegove kuće.

"Ako se uskoro ne pronađe neko rješenje, ne znam što ću. Kako ću dalje ne znam, jer bez junadi neće biti ni kvalitetnih bučinih koštica niti šampionskog ulja. Cijela je proizvodnja na mom OPG-u sada ugrožena, a od nikoga nisam dobio razuman savjet što da činim. Noćas je ponovo padala kiša, zemlja je natopljena i ponovo se je odvalio veliki komad zemlje. Opet me čeka čišćenje, a problem se ne rješava. Pitam se dokle?", upozorava proizvođač, koji je najavio da će, ne riješi li se problem u skoro vrijeme, biti prisiljen zaštitu potražiti i sudskim putem.  

Građevinski stručnjak mu je potvrdio da je uzrok problema loše projektirana cesta 

Njegovo bučino ulje, podsjetimo, najbolje je ocijenjeno gotovo maksimalnom ocjenom, s 34,5 od mogućih 35 bodova, a tajna njegova uspjeha i kvalitete ulja koje je nadmašilo i proizvođače iz Slovenije, Austrije i Mađarske koji su sudjelovali na izložbi Alpe - Adria, je u kvaliteti tla. Polja na kojima uzgaja buče godinama gnoji stajskim gnojem sa svoje farme junadi, pa rastu bez ikakvih mineralnih dodataka. 


Fotoprilog


Tagovi

Josip Žmegač Šampionsko bučino ulje Poplava Štete Uzgoj buče Uzgoj junica Stradala polja


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.