Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrivanje
  • 11.09.2023. 10:30

Kada, pod kojim uvjetima i čime podrivati tlo?

Podrivanje ima zadatak smanjiti zbijenost odnosno "razbiti" zbijeni sloj na dubini većoj od one na kojoj se uobičajeno obavlјa osnovna obrada i na taj način pobolјšati vodo-zračni odnos zemlјišta.

Foto: Depositphoto/vevchic@gmail.com
  • 3.026
  • 195
  • 0

Osnovna obrada tla u našim agroekološkim uvjetima uglavnom se izvodi na dubini od oko 25-30 cm. Uzgoj usjeva u monokulturi duži niz godina, posebno na tlima koja su lošijih kemijskih i fizičkih osobina, koja su zbijena, slabije propusna za vodu kao i primjena teške mehanizacije u uvjetima nepovolјne vlažnosti, dovode zemlju u još lošija stanja koja su nepovoljna za obradu, navodi stručnjakinja za melioraciju Snežana Vujinović.

Jedan od osnovnih cilјeva obrade tla je stvaranje rastresitog, što je moguće dublјeg sloja zemlje u zoni korijenovog sustava bilјaka. Dubokim oranjem omogućuju se bilјkama da pravilno i nesmetano razvijaju svoj korijenov sustav u svim pravcima. Dugogodišnjom obradom na istoj dubini postepeno dolazi do stvaranja zbijenog, nepropusnog sloja tzv. "tabana pluga" što dovodi do zabarivanja zemlјišta.

Uvjeti za podrivanje?

Takva zbijena ograničavaju kretanje vode, zraka i korijena bilјaka u tlu što doprinosi smanjenju prinosa. Podrivanje ima zadatak smanjiti zbijenost, odnosno "razbiti" zbijeni sloj na dubini većoj od one na kojoj se uobičajeno obavlјa osnovna obrada i na taj način pobolјšati vodo-zračni odnos zemlјišta. Također, omogućuje lakši rast i razvoj korijena u svim pravcima i doprinosi smanjenju erozije.

Ovo je najzastuplјenija meliorativna mjera kojom se zemlјa intenzivno reže, rahli, sitni, drobi, ali se ne prevrće, a pri tome se na površinu ne iznosi manje plodan sloj tla. Ovakav način obrade mijenja prije svega fizička, kemijska i biološka svojstva zemlјe. Izvodi se tijekom ljeta i jeseni nakon skidanja usjeva s parcela. Vrijeme ove mjere je uvjetovano sa sadržajem vode u tlu. Ukoliko se izvodi na jako vlažnom, tada se zemlјa lijepi za radna tijela podrivača i izostaje rahljenje i droblјenje, odnosno manji je radni učinak, upozorava Vujinović.

Izbacivanje oranja - vrijeme je za odlaganje pluga?

Podsjetimo, zagovornici neoranja najčešće prakticiraju podrivanje i na taj način izbjegavaju stvaranje spomenutog tabana pluga. Ujedno, vrlo lako se mijenja visina, odnosno dubina obrade i na površini se ostavlja veća količina organske tvari, koja se ne zaorava. U tom slučaju zemljište ne ostaje "golo" tijekom zimskog perioda. Sve to može biti i negativno i pozitivno, jer te organske tvari više prikupljaju glodavce, veća je temperatura i vlaga te parcele tijekom zimskog perioda i manje izmrzava.

S podrivanjem i mineralna gnojiva

Prilikom podrivanja koriste se oruđa za osnovnu obradu, odnosno podrivači. Kvaliteta njihovog rada ovisi od konstrukcije oruđa, stanja tla kao i brzine rada. Koriste se za obradu na dubinu od 40-80 cm, a prema konstrukciji mogu biti pasivni ili kruti i aktivni ili vibracijski. U prednosti su vibracijski jer bolјe rahle zemlju. Zahvat ovisi od broja radnih tijela i njihovog međusobnog razmaka, koji opet ovise od dubine podrivanja. U odnosu na dubinu, razmak između radnih tijela jednak je ili veći od dubine najmanje za 1,5 put.

Brzina kretanja agregata za podrivanje ima veliki utjecaj na kvalitetu rada i učinak kao i na utrošak energije za ovu mjeru. Pored dubine podrivanja i radne brzine agregata, vučni otpor podrivača ovisi i od tipa tla kao i njegovog trenutnog stanja vlažnosti.

Dubina ovisi od svojstava i zbijenosti tla, ali u svakom slučaju, plitko podrivanje ima slab učinak. Zajedno s ovom mjerom, mogu se unositi i mineralna gnojiva što je velika prednost prilikom obrade u višegodišnjim nasadima, ističe stručnjakinja.


Tagovi

Podrivanje Oranje zemljišta Melioracija Snežana Vujinović Podrivači Taban pluga


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...