Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićene ose
  • 14.09.2024. 16:00
  • Njemačka

Kako bi zaštitili ose, jedna europska zemlja uvela drakonske kazne

Iznenadna pojava osa može izazvati uzbunu kod ljudi, a njihov ubod kod alergičara uzrokovati komplikacije. Unatoč tome, jedna zemlja zabranila je njihovo ubijanje

Foto: Shutterstock/Daisy Daisy
  • 95
  • 19
  • 0

Za razliku od pčela, među ljudima ose imaju lošu reputaciju, iako su u prirodi korisne - hraneći se biljnim sokovima i voćem, također oprašuju cvjetove drugih biljaka.

Mnoge vrste su ugrožene, a neke su čak mjesto našle na Crvenoj listi ugroženih vrsta, što znači da su pred izumiranjem. Stoga je u Njemačkoj njihovo namjerno ubijanje zabranjeno prema saveznom zakonu o zaštiti prirode, prenosi Agrarheute.

Kazne u Njemačkoj

U većini njemačkih saveznih pokrajina novčane kazne za prekršaje su visoke i iznose do 5.000 eura. Iznimke su Baden-Württemberg, Mecklenburg-Zapadno Pomorje i Saarska gdje kazne dosežu između 10.000 i 20.000, dok u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Tiringiji mogu iznositi do 50.000 eura. Brandenburg prednjači sa 65.000 eura. Općenito, prenose, ubijanje zaštićenih vrsta osa može koštati i do 50.000 € ili više.

Uništavanje osinjaka također nije dopušteno bez opravdanog razloga, s kaznama između 5.000 i 50.000 €, ovisno o mjestu. U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji kazna je čak 50.000 €, dok za zaštićene vrste može biti i do 65.000 €.

Iznimke kod postupanja

Kako navode, postoje iznimke koje ne podliježu kaznama. To se prvenstveno odnosi na alergičare, za koje ubod može biti opasan po život, pa zabrana ubijanja ne vrijedi u svrhu zaštite. Izuzeta su i djeca, iako to nije izričito navedeno u pravilniku, ali blizina osinjeg gnijezda može predstavljati ozbiljnu prijetnju. Unatoč tome, uklanjanje osinjaka trebalo bi prepustiti stručnjacima.

Kod neočekivanih uleta ovih kukaca preporuka je ostati miran i polako se kretati kako ih se ne bi uznemirilo. Također, važno je držati siguran razmak od osinjeg gnijezda. U slučaju da je prisutna hrana, treba ju prekriti i brzo pospremiti ostatke. Osim toga, može ih se odvratiti postavljanjem komadića hrane na udaljeno mjesto. Grožđe je posebno učinkovito jer ga ose preferiraju.


Tagovi

Ose Njemačka Osinjak Pčele Uklanjanje osinjaka Kazne Zaštićene vrste


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.