Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Staklenički kompleksi
  • 01.09.2024. 18:00
  • Kanada

Kako je Kanada postala jedan najbrže rastućih izvoznika voća i povrća u svijetu?

Svake godine ova hladna sjeverna zemlja poveća izvoz svježeg povrća i voća za 9,2 posto. Tri su čimbenika koja su do toga dovela

Foto: Shutterstock/Depiction Images
  • 374
  • 58
  • 0

Hladna sjeverna zemlja Kanada postala je među najbrže rastućim izvoznicima voća i povrća na globalnoj razini, s godišnjim povećanjem izvoza svježeg od 9,2 posto te ostvaruje impresivan prihod od 274 milijuna EUR godišnje, piše EastFruit

U posljednjih pet godina veću stopu rasta imaju samo Egipat (11,7 posto) i Peru (10,5 posto), dok Tajland nije uvršten na ljestvicu zbog specifičnog izvoza tropskog voća duriana u Kinu, što nije reprezentativno za cjelokupni sektor.

Slobodna trgovina sa SAD-om

"Temelj uspjeha kanadskih izvoznika leži u zoni slobodne trgovine s najvećim svjetskim tržištem voća i povrća – SAD-om. Drugi ključni čimbenik je dostupnost visokokvalitetnih vodnih resursa i jeftine električne energije koju proizvode hidroelektrane. Ono što je najvažnije, kanadski staklenički kompleksi iznimno su učinkoviti, osiguravaju visoku kvalitetu proizvoda i neke od najviših stopa prinosa u svijetu", objašnjava Andriy Yarmak, ekonomist u odjelu za ulaganja Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Dodaje da su iskoristili napredne tehnologije u stakleničkoj proizvodnji uz naglasak na inovacije koje poboljšavaju učinkovitost i kvalitetu.

Do kraja 2023. godine, ukupni obujam izvoza voća i povrća u toj je zemlji dosegao 3,5 milijardi eura. 

Što najviše izvoze? 

Glavni izvozni artikl su stakleničke kulture, uključujući krastavce, paprike i rajčice, koje generiraju prihod od pola milijarde dolara. Također, značajno izvoze i smrznuto šumsko voće, posebno borovnice te krumpir. 

Iako se može činiti da je usmjerenost na jedno veliko tržište slabost, američko se pokazalo kao jedno od najstabilnijih i najpredvidljivijih na globalnoj razini.


Tagovi

Staklenici Voće i povrće Izvoz Kanada SAD FAO Stakleničke kulture


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krenulo je obećavajuće, a završilo... 👎