Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuska od luka
  • 14.06.2023. 07:30

Kako ljuskom od lukova možemo zaštititi usjev?

Najčešće ih bacamo, a djeluju protiv štetnika, bolesti, korisite se kao gnojivo i biostimulator

Foto: Depositphotos/3marek_usz
  • 981
  • 104
  • 0

Vrlo efikasno sredstvo za zaštitu usjeva od štetnika i bolesti izazvanih gljivicama, bakterijama i virusima, gnojivo i biostimulator možemo pripremiti od ljuski i omotača glavica crvenog luka i češnjaka. Prednost je što je jeftino. Najčešće ih bacamo jer smatramo da su bezvrijedni i neupotrebljivi.

Prikuplja se zdrava ljuska koja se osuši i spremi u platnenu ili papirnatu vrećicu ili kartonsku kutiju. Čuvamo ih na suhom, prohladnom mjestu. Najveći neprijatelj i uzrok njihovog propadanja je vlaga.

Koristi se protiv lisnih ušiju, tripsa, mrkvine muhe, grinja, moljaca, ličinki raznih štetnih leptira, ličinke gundelja, krumpirove zlatice, za zaštitu od mnogih bolesti poput plamenjače, truleži, antraknoze. Može se koristiti za folijarno tretiranje i zalijevanje. Odlično je tekuće gnojivo koje sadrži neophodne minerale, vitamine, ali i druge hranjive tvari. Mogu se koristiti u zaštiti voća, povrća i drugih kultura.

Jednostavna priprema

Za pravljenje pripravaka možemo koristiti zasebno ljuske ove dvije vrste lukova ili pomiješano. U zaštiti od plamenjače veliki učinak ima pripravak od lukovine crvenog luka. Potrebno je 200 g lukovine potopiti u 10 l vode tijekom noći. Tretiranje usjeva se obavlja dva do tri puta tijekom tjedna. 

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Pripravak mješavine usporava rast mikroorganizama, a može se pripremati na nekoliko načina. U prvom slučaju potrebno je u 10 l potopiti 0,5 kg i ostaviti preko noći. Nakon toga se procijedi i spreman je za upotrebu.

Za drugi recept uzme se 150 g ljuski, potopi u 1 l vode i prokuha. Ostavimo sljedeća 24 h, a zatim procijedimo. Za zalijevanje razrijedimo s vodom u omjeru 1:1. Dovoljno je po biljci dodati 200 do 300 ml otopine. 

Dobro gnojivo

Od njih možete pripremiti vrlo dobro gnojrivo ili ih dodati prilikom pripreme drugih prirodnih gnojiva koja će obogatiti korisnim tvarima. Najbolje na njih reagiraju rajčica, krastavci, mrkva, bobičasto voće, ukrasni grmovi.

Kako napraviti fungicid i gnojivo od divizme?

U posudu od 1 l dodamo ljuske luka do vrha i prelijemo vrelom vodom. Ostavimo sljedeća 4 h poklopljeno. Za primjenu potrebno je da razrijedimo vodom u različitim omjerima ovisno od namjene.

Omjer 1:2 se koristi za zalijevanje u borbi protiv truleži prizemnog dijela stabljike, za tretiranje biljaka u zaštiti od štetnika i bolesti, omjer 1:5 se koristi za prihranu zalijevanjem ili folijarno.

Ne bacajte ni ostatak. Dobro će doći u kompostnoj masi kao i za malčiranje ruža ili grmova bobičastog voća.


Tagovi

Ljuska od luka Zaštita od plamenjače Što s ljuskama Zaštita usjeva Zaštita paradajza Prirodno gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.