Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CLAAS
  • 21.07.2023. 16:30
  • Harsewinkel, Njemačka

Kako nastaju CLAAS kombajni u tvornici u Harsewinkelu?

U ovoj tvornici se proizvode kombajni od 1936. godine, a do danas je proizvedeno preko 400.000 komada.

Foto: Đorđe Lalić
  • 576
  • 105
  • 0

Tvrtka CLAAS proizvodi kombajne, traktore i ostale strojeve na četiri lokacije u Njemačkoj, a Agroklub je posjetio glavnu tvornicu u Harsewinkelu, gdje smo mogli vidjeti jedan od najsuvremenijih proizvodnih pogona na svijetu kroz koji nas je proveo šef tehničkog odjela Henning Rempe. U ovoj tvornici se proizvode kombajni od 1936. godine, a do danas je proizvedeno preko 400.000 komada. 

Svi dijelovi strojeva se proizvode i sklapaju po svom redoslijedu, a na kraju svake od montažnih traka se radi provjera kvalitete. Zatim se popunjava radnička dokumentacija i stavlja se pečat da je sve u redu. 

"Ovdje proizvodimo i kabine. Od dobavljača dobivamo samo zavareni dio, a sve ostale stvari kao što je lijepljenje okvira i ostalih elemenata, radimo ovdje. Glavni fokus na kabinama su nam filteri, sprječavanje ulaska čestica, ali i što manja buka. Također radimo i montažu motora", kaže Rempe i dodaje da njih dobivaju od MTU-a i Perkinsa. 

Motori dolaze od MTU-a i Perkinsa

"Prelazak s jedne stanice odnosno linije na drugu je sada automatski. Puno je koštalo, ali sada imamo fleksibilnost pa možemo izbaciti kombajn iz reda. Imamo 57 takvih vozila, radnik kada završi svoj posao, pritisne gumb i kombajn postavljen na automat za vođenje se dalje pomiče", objašnjava nam Rempe, koji nam je pokazao i benzinske stanice gdje se sve tekućine koje se stavljaju u stroj pune. 

Roboti za zavarivanje

Zanimljivo je i da tvornica posjeduje robote za zavarivanje. Čak i za velike okvire i elemente teško je obaviti to s velikom preciznošću i uvijek je tako kada dolazi toliko topline u materijal.

Roboti su korisni i kod velikih okvira i elemenata

"Imamo dva robota. Na jednu stranu radnik stavlja materijal, dovoljno je da pritisne gumb i robot kontinuirano radi. Ovaj sektor radi u tri smjene, odnosno 17 smjena tjedno", kaže Rempe i dodaje da se također radi i lasersko rezanje i savijanje materijala.

Finalni dodir i testne kabine

Kada se kompletni stroj završi pregleda se sve, ali bez bočnih limova i kotača da bi se mogao lakše obaviti test. Tada se daje konačna ocjena gotovog proizvoda, nakon čega se stavljaju kotači.

"Postoje testne kabine. Imamo šest takvih i svi kombajni će proći kroz njih. One imaju oko 350 točaka ispitivanja gdje se provjerava kompletan kombajn, pokreće se motor i provjeravaju se svi potrebni parametri", kaže šef tehničkog odjela i dodaje da to traje obično sat i pol vremena. Pored je i montaža "Jaguara" koja se proteže sve do kraja te proizvodne hale.

Tu se proizvode i Lexion i Trion

Dakle, tu se proizvode Lexion, Trion i Jaguar, a ukupno ih je oko 6.000 na liniji.

Na kraju se radi konačna montaža, revizija proizvoda i provjera kvalitete. Tri radnika nasumično biraju kombajn koji će provjeravati i to rade tri dana. Ako pronađu više grešaka, onda će biti i bolje plaćeni. Na taj način se motiviraju radnici, jer se točno može utvrditi koji je pogriješio.

Kako se stvara CLAAS obitelj?

Rempe je pričao o radnoj kulturi i kako se reagira u slučaju da neki radnik napravi grešku. Najbitnije je da se greška prijavi kako bi se moglo adekvatno i na vrijeme reagirati. Bitno je stimulirati radnike, a u slučaju da se netko ne osjeća ugodno obavljajući neki posao, onda je možda rješenje, kako kaže, da si potraži drugi posao.

Kod njih je pravilo da svaki radnik prvo prođe kroz obuku i dobije potrebne dokumente. Trenutno je na obuci 200 mladih koji će steći potrebne kvalifikacije za obavljanje određenog posla, što predstavlja veliku prednost za sve, dok je oko 1.000 zaposlenih u ukupnoj proizvodnji. 

Sljedeći veliki projekt koji budu pravili je nova zgrada za logistiku i zgrada odjela za zavarivanje. Ono što je zanimljivo je da je ovo najveći objekt koji nije bučan na 800 metara udaljenosti. 


Fotoprilog


Tagovi

CLAAS Kombajni Lexion Trion Jaguar Testne kabine Roboti za varenje Hersevinkel Henning Rempe Tvornica CLAAS Hersewinkel


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner