Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kamenje
  • 15.04.2024. 15:00

Kako odstraniti kamenje s njiva?

Zbog povećanih zahtjeva za hranom, pristupa se sistematizaciji već korištenih, ne sasvim pogodnih tla za intenzivnu proizvodnju i sanacija neobrađenih ili plavljenih površina. Evo kojim strojevima se odstranjuju ti problemi.

Foto: Depositphoto/ilyasmadiyev (ilustracija)
  • 480
  • 42
  • 0

Kamenje u tlu može u velikoj mjeri utjecati na podizanje višegodišnjih nasada i izazvati niz smetnji i poteškoća. Zbog toga, korištenje određenih strojeva za uklanjanje krupnog i sitnog kamenja je neizbježno za daljnju proizvodnju, a kada se primjenjuju i na koji način funkcioniraju objasnio je profesor u mirovini s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Rajko Bugarin.

"Sistematizacija i priprema terena za podizanje višegodišnjih nasada radi se u dva slučaja - kada se neko zemljište prvi put privodi kulturi i koje nije obrađivano pa ga treba raskrčiti i očistiti i drugi slučaj, kada su djelomično i povremeno plavljena, što je slučaj na lokacijama pored rijeka. Na primjer, bila je poplava, voda je izbacila kamen i šljunak i kada se voda povuče, ostaje problem ako se kamenje nalazi u većem postotku u tlu", rekao je Bugarin i dodao da se u tom slučaju kod kultiviranog zemljišta javlja potreba za povremeno odstranjivanje kamenja s površine.

On je naveo da treba razlikovati strojeve za čišćenje od krupnog i od srednje krupnog kamena i šljunka.

"Za čišćenje krupnog, koriste se specijalne rešetkaste žlice koje se frontalno postavljaju na traktor i rade na principu da se jednostavno žlica spusti, s vilama se zarije ispod površine zemljišta, zahvati se krupan kamen, podiže i ubacuje se u prikolicu ili bunker", rekao je naš sugovornik i dodao da je njihov učinak mali jer podižu pojedinačne kamene blokove.

Strojevi za srednje i sitnije kamenje

Srednji i sitniji primjerci kamena, odnosno šljunak mogu se, kako profesor kaže, odstranjivati jednofazno (s više operacija u jednom prohodu) i višefazno (iz više prohoda).

"Kod jednofaznog odstranjivanja u jednom prohodu se vadi kamenje, utovara u transportno sredstvo ili u bunker, pa se radi pretovar, a kod dvofaznog sistema se prvo radi vađenje i odlaganje u trake, pa se u drugom prohodu s drugim strojem koji ide na 10-15 cm ispod površine zemljišta, podiže preko letvičastog transportera - rešetkastog, čisti od zemlje i preko elevatora ubacuje u transportno sredstvo koje se kreće paralelno s tim strojem", rekao je Bugarin.

Kada je isplativost u pitanju, to je mač s dvije oštrice. U jednu ruku, jednofazni strojevi su kompliciraniji i skuplji, ali svoj posao obave u jednom prohodu što je logistički jeftinije, a strojevi za dvofazno sakupljanje su jeftiniji i jednostavniji, ali je za njih potrebno i dva prohoda. Međutim, kada se na kraju podvuče crta, profesor ipak misli da je jeftinije obavljanje u dva prohoda, baš zbog jednostavnosti i cijene tih strojeva. 

Mekše kamenje se raspršuje na njivi

Međutim, kada sa zemljišta treba odstraniti kamen na bazi vapnenca, koriste se drugačiji strojevi - drobilice kamena. Rad drobilice na terenima s tvrdim mineralima kao što su bazalt, kremen ili granit, kako naš sugovornik kaže, ne dolazi u obzir.

Osnovu stroja čini mlin čekićar i rotoudarač sa zupcima, koji pri obrtanju prolaze kroz nepokretni "češalj". Oko njih je postavljeno masivno jako kućište od debelog čeličnog lima.

"Ovi strojevi preko dva radna sklopa mogu usitniti kamenje na veličinu frakcije, i kao takvo se rasprši po površini zemljišta", kaže Bugarin i dodaje da se ovi strojevi pogone preko priključnog vratila traktora i da je za njih potrebna pogonska snaga od 55 do 100 kW.


Tagovi

Vađenje kamenja Skupljanje kamenja Drobilice kamenja Rajko Bugarin Kamenje na njivi Priključni strojevi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB