Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 05.10.2023. 15:15
  • Osječko-baranjska, Brijest

Kako postupati s voćem i povrćem koje je bilo izloženo česticama iz dima?

Iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu navode da potrošači izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća koje je bilo izloženo česticama iz dima. Oprezno treba postupati i sa životinjama.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 342
  • 17
  • 0

U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja, očitovali su se iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u vezi požara u Brijestu.

"Ono na što možemo apelirati, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procjenu, je da potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća koje je bilo izloženo česticama iz dima", upozorili su.

Također, navode da uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Bili su spremni za berbu i sjetvu povrća - poljoprivrednici iz osječkog kraja ne znaju što činiti

"Čim budemo imali preliminarne rezultate i konkretnije informacije, javnost će o istima biti bez odgode obaviještena", navode dodavši da je temeljem pozitivnih propisa RH, Državni inspektorat nadležan za poduzimanje mjera radi uklanjanja mogućih štetnih posljedica na okoliš uslijed izvanrednih događaja.

"U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, Državnim inspektoratom Republike Hrvatske, zavodima za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a te izrađujemo hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku", zaključili su.


Tagovi

HAPIH Hrana Požar Voće Povrće Životinje Hitna procjena Dim Zagađenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner