Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne prskalice
  • 11.12.2023. 07:30

Kako pravilno očistiti poljoprivredne prskalice prije zimskog spremanja?

Osnova uspješnog čuvanja su čišćenje, pranje, kao i čuvanje od hrđe i smrzavanja. Koje sve korake treba obaviti?

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 1.956
  • 120
  • 1

Prskalice miruju zimi, ali ih je potrebno pripremiti za nepovoljne uvjete i uskladištiti. To će osigurati dobar start u novom vegetacijskom ciklusu i doprinijeti dugotrajnosti.

Očistite i operite od nečistoća

Svaki tip prskalice je potrebno prije skladištenja očistiti i oprati od nečistoća, dobro pregledati da nema oštećenja. Očetkajte vanjske dijelove i površine, a zatim ih isperite. Budite svjesni da u spremniku i nakon ispuštanja sadržaja još uvijek ima ostataka toksičnih pesticida i drugih tvari. Voda kojom vršimo ispiranje se ne smije da ispuštati u vodotoke i otvorene izvore voda. U slučaju da nemate mogućnost sigurnog uklanjanja, preporučuje se da se voda od ispiranja rasprši po tretiranoj površini.

Ako su u pitanju prskalice koje imaju kabinu, obavezno je očistite. Ostaci hrane, biljnog materijala i jestivi dijelovi privlače glodavce koji mogu oštetiti unutrašnjost, kabele ili izolaciju. Postavite i zamke za miševe ili tvari koje ih mirisom odbijaju.

Pripremite unutrašnjost s antifrizom

Kada smo očistili vanjsku i isprali ostatke pesticida iz spremnika, preporučuje se da kroz sustav pustimo vodu s antifrizom kako bi spriječili smrzavanje zaostale tekućine i kvarove. Antifriz treba cirkurilati kroz sustav za prskanje, a ispušteni dio se ponovo vrati u spremnik. 

Uklanjaju se mlaznice i mrežasti filteri, cjedila te se operu, osuše i čuvaju na suhom mjestu. Također, skinite manometar i čuvajte na suhom i toplom mjestu. On je vrlo podložan oštećenju od smrzavanja, jer u njegovoj cjevčici zaostane voda. Očistite pumpu. Promijenite hidraulično ulje, kao i ostale tekućine. U slučaju da je samostalan stroj, u spremnik za gorivo se dodaje antifriz ili zimsko gorivo.

Neophodno suho skladište

Visoka vlažnost je najveći neprijatelj metalnih dijelova. Tijekom vremena dolazi do habanja i pucanja gumenih i plastičnih dijelova, zbog toga je prskalice najbolje čuvati u zatvorenom prostoru gdje nije izložena vremenskim neprilikama. Optimalno je da je temperatura prostora iznad 0ºC.

Osim oscilacija temperature, smrzavanja, na gumene dijelove djeluje sunce i ultraljubičasti dio spektra. U slučaju da nemamo zatvoreni objekt, koriste se specijalne cerade za prekrivanje. Ispod okvira se postavljaju blokovi ili dijelovi drveta kako bi se podržao i smanjio utjecaj na gume.

Kako spremiti priključke tijekom zime?

Na proljeće vratite manometar i ostale dijelove, ispustite antifriz i isperite iz spremnika i da voda prođe kroz mlaznice.


Tagovi

Prskalica Skladištenje prskalice Čišćenje prskalica Čuvanje prskalica Prskalica zimi Ispiranje prskalica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.