Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna poljoprivreda
  • 18.02.2024. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Kako preciznom poljoprivredom do veće produktivnosti i boljih prinosa?

Koje sve mogućnosti nudi pametna i precizna John Deere tehnologija, ovoga se tjedna moglo saznati na edukaciji koju je za svoje kupce organizirao Novocommerce International

Foto: Maja Celing Celić
  • 765
  • 111
  • 0

Automatsko navođenje strojeva, praćenje i nadzor, pametna analiza tla, usluga snimanja dronom - samo su neke od tema o kojima je bilo riječi ovoga tjedna na edukaciji o preciznoj poljoprivredi, a koju je za kupce John Deere strojeva organizirala tvrtka Novocommerce International d.o.o. u Osijeku. 

Poljoprivrednici su svjesni mogućunosti koje pruža tehnologija pa se mnogi od njih, otkriva nam David Benke, specijalist za pametnu i preciznu poljoprivredu, odlučuju za kupovinu ne samo trakotra nego i kombajna s automatskim upravljanjem. 

Sustav skrojen po vlastitoj mjeri

"AutoTrac je sustav kojega kupci najčešće odabiru kao dodatan dio opreme jer im smanjuje ulazne troškove, a ujedno osigurava komfor i olakšava rad. Svaki poljoprivrednik koji ga koristi ima skrojen sustav po vlastitoj mjeri, a mi smo ovdje da im pružimo podršku pri donošenju krajnje odluke", poručuje Benke dodajući da se ovaj sustav koristi za sve ratarske kulture i radove - od oranja, preko podrivanja, pripreme sjetve, prihranjivanja, prskanja sa sekcijskom kontrolom pa do žetve u kojoj će konačno pokazati i kakav je prinos. 

Sustav prati sve usjeve 

Pored toga, kaže Benke, korisnike su upoznali i s prednostima praćenja i nadzora putem John Deere linka. Riječ je o telemetriji koja omogućuje praćenje ne samo  traktora nego i polja, što se događa na njemu, koliko je potrošeno radnih sati, koje je sve lokacije obišao, kakva je produktivnost, je li bilo kakvih grešaka u radu. "Mi isti tren putem uređaja dobijemo obavijest za kôd greške što skraćuje period popravka budući da se na traktor možemo spojiti na daljinu, očitati kodove te odmah znati koji rezervni dio ponijeti ako izlazimo na teren popraviti stroj", opisuje postupak. 

Osim toga, dodaje, John Deere razvija sustav kako bi proaktivno mogli intervenirati i spriječiti potencijalni kvar. Funkcionira tako da se dobije određena obavijest ili upozorenje o nepravilnom načinu rada te da bi se trebalo kupca upozoriti na mogući problem. Primjerice, ako određeni senzor ukazuje na nepravilnu optimizaciju stroja, obavještava da da bi bilo dobro nešto učiniti po tom pitanju.

Kako do gnojidbene preporuke?

Analiza tla jedna je od važnih aktivnosti koju svaki poljoprivrednik mora obaviti jednom u pet godina, ako želi ostvariti pravo na dodatne potpore. No, ona pruža i mogućnost za popravkom tla, podsjeća specijalist za pametnu i preciznu poljoprivredu, Pavao Matić naglasivši kako je prednost tih informacija u tome da se pravilnim agronomskim odlukama može osigurati poboljšanja struktura biljci potrebnih kemijskih elemenata što konačno dovodi do boljeg prinosa. 

Pavao Matić i David Benke

Ističe da uslugom analize tla pokušavaju objediniti sve dijelove, i da poljoprivrednici zadovolje zakon, ali da od nje imaju još veće koristi. Nju nude u suradnji s partnerom Agriconom koji je već par godina na hrvatskom tržištu. Ova mogućnost obuhvaća skeniranje zemljišta, određivanje sastava i kvalificiranje tla po zonama, bilo da je ono pjeskovito, ilovasto ili glinasto. "Svaka zona će imati svoju analizu. U dogovoru s korisnikom odredimo njezinu veličinu i nakon analize tla u ovlaštenom laboratoriju radimo varijabilne gnojidbene preporuke. Ako je na nekom dijelu slabije opskrbljeno fosforom ili kalijem, pokušat ćemo ga popraviti ciljanom gnojidbom", kaže Matić uz napomenu da varijabilne gnojidbene preporuke osim u pisanom isporučuju i u digitalnom obliku. "Ona se tada može prebaciti u sve naše traktore koji imaju zaslone generacije 4 ili 5 te upravljati rasipačima koji su povezani ISOBUS-om."

Dronom na miševe 

Prednost snimanja dronom, koja je također jedna od usluga Novocommerca je detektiranje određenog stresa biljaka te prepoznavanje potencijalnih bolesti i štetnika. Naime, dron ima multispektralnu kameru te snima dijelove spektra, nevidljive ljudskom oku. "Na našim je poljima trenutno aktualna najezda miševa zbog kojih ratari, posebno uzgajivači pšenice imaju velikih problema. Pomoću drona možemo odrediti žarišta gdje se štetnici nalaze kako bi se moglo obaviti ciljano tretiranje", precizira i dodaje kako osim općeg stanja usjeva i detektiranja zdravlja, pokušavaju preporučiti varijabilne mape za prihranu dušikom. Druga prihrana pogodna je za preraspodjelu, ovisno o različitim potrebama biljke za tim elementom, a što se može utvrditi ručnim N-testerom. 

Snimka zona u polju koje su zahvatili miševi 

I na kraju, nova usluga ove tvrtke je meteorološka stanica opremljena različitim senzorima za temperaturu, vlagu tla, smjer i brzinu vjetra, relativnu vlažnost, a koja daje podatake na temelju kojih svaki poljoprivrednik može kreirati alarme koji će ga upozoriti na što treba obratiti pozornost. "Ako postoji potencijal za razvitkom pojedinih bolesti, tada mogu preventivno prskati prije razvoja, a ako dolazi mraz, zaštititi usjeve, odnosno donijeti pravovremene agronomske odluke", zaključio je Matić. 

Nakon teorijskog, poljoprivrednici su prošli i praktični dio edukacije.  


Fotoprilog


Tagovi

Pametna poljoprivreda Novocommerce International Precizna poljoprivreda John Deere David Benke Pavao Matić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner