Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FotoInsect
  • 24.06.2023. 16:30
  • Bosanska Gradiška, BiH

Kako prepoznati insekte - korisne, vrtne, invazivne...?

Aplikacija trenutno sadrži informacije o više od 50 insekata, među kojima su: pauci, korisni insekti, vrtni insekti, oni koji grizu, invazivni i oni u zatvorenom prostoru

Foto: Bojan Kecman
  • 811
  • 58
  • 0

Koliko puta vam se pojavio upitnik u glavi uz misao - kakva je ovo buba? Sada dilemu možete vrlo brzo riješiti i to samo jednim klikom na svom mobitelu, a sve zahvaljujući mladom autoru mobilne aplikacije FotoInsect, Kenanu Mahmutagiću iz Gradiške u susjednoj Bosni i Hercegovini. 

Tek mjesec dana od kako je postala javno dostupna njegova aplikacija Digitalni farmer, i nekoliko dana od kako je završio Tehničku školu u Gradišci, kreirao je novu edukativnu aplikaciju koja omogućava korisnicima da čitaju korisne informacije i zanimljivosti o insektima, a koja ih uz pomoć umjetne inteligencije prepoznaje na osnovu fotografije.

Prepoznavanje insekata

Aplikacija trenutno sadrži informacije o više od 50 insekata, među kojima su: pauci, korisni insekti, vrtni insekti, kukci koji grizu, invazivni i oni u zatvorenom prostoru, a s vremenom će se njihov broj povećavati.

Aplikacija dostupna na Google Play

Prepoznavanje putem umjetne inteligencije nudi korisnicima da fotografiraju insekt ili izaberu fotografiju iz svoje galerije na osnovu koje aplikacija prepoznaje o kojem kukcu je riječ, ispisuje njegov naziv te postotak koliko je vjerojatno da se radi baš o njemu, nakon čega možete pročitati više informacija ili ponovno skenirati drugog insekta.

Kreirajte svoju kolekciju

Osim tog, korisnici imaju i funkciju "moja kolekcija" gdje mogu dodati fotografije insekata koje su pronašli, njihov naziv, datum pronalaženja, porodicu i kratak opis te na taj način pohraniti sve informacije na jednom mjestu.

Aplikacija je trenutno dostupna za preuzimanje na Android mobilnim telefonima putem Google Play trgovine širom svijeta i za sada je dostupna samo na engleskom jeziku. Uskoro će biti dostupna i na našem jeziku, a u izradi i iOS verzija aplikacije (za "Apple" korisnike), piše RTV Gradiška.

Aplikaciju možete preuzeti na ovdje


Tagovi

FotoInsect Mobilna aplikacija Kenan Mahmutagić Prepoznavanje insekata Vrtni insekti Kolekcija insekata


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja